Boli de piele: simptome, tipuri și manifestări

boli de piele

Boli de piele

Boli de piele: Sindromul Stevens – Johnson

Sindromul Stevens – Johnson este o afecțiune rară, gravă a pielii și a mucoaselor. Această afecțiune este, de obicei, o reacție la un medicament sau o infecție. De multe ori, sindromul Stevens-Johnson debutează cu simptome asemănătoare gripei, urmate de o erupție roșie sau violacee dureroasă care se răspândește. Apoi, stratul superior al pielii afectate moare și se exfoliază.

Boli de piele: Keratoza actinică

Keratoza actinică este caracterizată de o suprafață dură, solzoasă, localizată pe piele, care se dezvoltă din cauza expunerii la soare. Cel mai frecvent apare pe față, buze, urechi, antebraţe, scalp sau gât.

Boli de piele: Dermatita cercarială

Dermatita cercarială, denumită și mâncărimea înotătorului, apare ca o erupție pe piele cauzată de o reacție alergică la anumiți paraziți microscopici care infectează unele păsări și mamifere. Acești paraziți sunt eliberați de melcii infectați în apă proaspătă și sărată(cum ar fi lacurile, iazurile și oceanele).

În timp ce gazda preferată de paraziți este pasărea sau un mamifer specific, în cazul în care parazitul vine în contact cu un înotător își face adăpost în piele, provocând o reacție alergică și o erupție cutanată. Mâncărimea înotătorului se găsește în întreaga lume și este mai frecventă în timpul lunilor de vară.

Boli de piele: Acanthosis nigricans

Acanthosis nigricans este o afecțiune a pielii caracterizată de hiperkeratoză şi hiperpigmentare cutanată. Primele modificări sunt de obicei pigmentarea, îngroşarea şi rugozitatea pielii care în ariile afectate apare de culoare gri, brun sau neagră acoperită de mici ridicături papilomatoase.

Multe cazuri sunt benigne, dar pot fi de asemenea asociate cu malignităţi gastrointestinale sau altele. Când se asociază cu boala malignă, patologia cutanată poate fi mai severă şi tratamentul adesea fără succes Acanthosis nigricans cel mai probabil este cauzat de factori care stimulează cheratinocitele epidermului şi proliferarea fibroblastică.

Boli de piele

Boli de piele: Fasceita necrozantǎ

Fasceita necrozantǎ este o infecție bacteriană gravă ce se răspândește rapid și distruge țesutul moale al organismului. Denumit popular „infecția carnivorǎ”, această boală rară poate fi cauzatǎ de mai multe tipuri de bacterii. Acestea includ bacterii precum Streptococcus ( grupul A de streptococ ), Klebsiella, Clostridium, E. coli, Staphylococcus aureus și Aeromonas hydrophila.

Boli de piele: Dermatofibroame

Dermatofibroamele sunt formațiuni mici, necanceroase (benigne), care se pot dezvolta oriunde pe corp, dar care apar cel mai frecvent pe partea inferioarǎ a picioarelor, a brațelor și pe partea superioară a spatelui.

Aceste formațiuni benigne sunt comune la adulți, dar sunt rare la copii. Ele pot fi roz, gri , roșii sau maro iar culoarea lor se poate schimba de-a lungul anilor. Ele sunt ferme și de multe ori la palpare se simt tari sub piele.

Boli de piele: Acneea vulgarǎ

Acneea vulgarǎ este o tulburare a foliculilor pilosebacei gǎsiți la nivelul feței și al trunchiului superior. Afecțiunea este produsǎ de creșterea producției de sebum din glandele sebacee, glande care se blocheazǎ ȋn timp ce infecția cu Propionibacterium acnes provoacă o reacție inflamatorie.

Boli de piele: Dermatita herpetiformǎ

Dermatita herpetiformǎ este o boală mai puțin frecventǎ, cronicǎ, în care manifestările clinice primare sunt leziuni cutanate. De obicei boala apare la persoanele care sunt sensibile la gluten dar care nu prezintǎ simptome.

Boli de piele

Boli de piele: Carotenodermia

Carotenodermia este o afecțiune benignǎ caracterizatǎ prin ȋngǎlbenirea palmelor, a tălpilor picioarelor, feței dar și a altor zone ale pielii. Boala apare atunci când un exces de caroten, un pigment galben gǎsit ȋn produsele alimentare, care se acumuleazǎ ȋn sange.

Boli de piele: Ectima

Ectima este o infecție a pielii similară cu impetigo (o infecție a pielii extrem de contagioasǎ, care afecteazǎ ȋn special sugarii şi copiii). Ectima este o piodermitǎ ulcerativǎ a pielii cauzatǎ de streptococii din grupa A beta hemolitici. Infecția poate ȋncepe de la o simplǎ ȋnțepǎturǎ de insectǎ sau o zgȃrieturǎ.

Boli de piele: Erizipel

Erizipelul este o infecție superficialǎ a pielii și a țesuturilor adipoase cauzate de bacteria Streptococcus. Această condiție apare cel mai frecvent la persoanele ȋn vȃrstǎ, la cei foarte tineri și la persoanele cu imunodeficiențǎ. Din acest motiv, eczemele sau chiar o mică zgârietură, în special în zona din jurul urechii sau în pasajul auditiv – poate duce la erizipel.

Boli de piele: Degerǎturile

Degerǎtura apare atunci când pielea este expusǎ la temperaturi foarte scăzute iar acest lucru duce la apariția leziunilor provocate de frig. Degerǎturile afecteazǎ, de obicei, zonele mai expuse ale corpului, cum ar fi degetele, degetele de la picioare, nasul, urechile, obrajii și bărbia.

Boli de piele

Hiperhidroza

Hiperhidroza este o afecțiune ce se caracterizeazǎ prin transpirație excesivă care apare chiar și atunci când temperatura nu este ridicatǎ. Hiperhidroza afectează de obicei ȋn special palmele, tălpile și axilele. În afară de interferarea cu activitățile zilnice normale, hiperhidroza poate provoca anxietate socialǎ sau jenǎ.

Una dintre primele opțiuni pentru tratamentul afecțiunii presupune utilizarea unor antiperspirante pe bază de prescripție medicalǎ, iar ȋn cazuri severe medicul poate sugera realizarea unei intervenții chirurgicale, fie pentru a elimina glandele sudoripare sau fie pentru a deconecta nervii responsabili de supraproducția de sudoare.

Anhidroza

Anhidroza se definește drept incapacitatea de a transpira ȋn mod normal. Când nu transpira, corpul nu se poate răci, ceea ce poate duce la supraîncălzire și, uneori, la apariția rapidǎ a insolației. De cele mai multe ori anhidroza ușoarǎ este nerecunoscutǎ, mai ales cǎ existǎ foarte mulți factori care pot acuza aceastǎ problemǎ inclusiv traumatisme ale pielii sau anumite boli și medicamente.

Echimoza

Cele mai multe vânătăi apar atunci cȃnd vasele mici de sȃnge care se gǎsesc aproape de suprafața pielii sunt rupte de o lovitură sau ca urmare a unei răni. Când se întâmplă acest lucru, scurgerile de sȃnge din vase apar inițial pe piele ca o patǎ roșie-aprinsǎ sau violet. În cele din urmă corpul reabsoarbe sângele și echimoza dispare.

Urticaria

Urticaria este o boală de piele care apare sub forma unor vezicule sau iritaţii de culoare roşie, iar acestea produc mâncărime în zona afectată. Forma şi mărimea lor variază, însă, se extind, de obicei, de la câţiva milimetri la câţiva centimetri.

Boli de piele

Boli de piele: Lipom

Lipomul este o tumoare benignă formată din celule adipoase mature. Acestea se găsesc în ţesuturile subcutanate şi, mai puţin frecvent, la nivelul organelor interne. Lipomul are, de obicei, de câţiva centimetri şi poate fi îndepărtat prin excizie chirurgicală sau prin liposucţie.

Boli de piele: Vitiligo

Vitiligo este o afecțiune ce se caracterizeazǎ prin apariția unor pete de depigmentate la nivelul pielii. Boala apare atunci cȃnd celulele care produc melaninǎ nu mai funcționeazǎ ȋn mod normal, ceea ce duce la creșterea lentǎ a petelor depigmentate de la nivelul pielii.

Boli de piele: Scabia

Scabia este o afecțiune dematologicǎ ce are ca prim simptom apariția mȃncǎrimii la nivelul zonei afectate. Boala este produsǎ de Sarcopetes Scabie Varietas Hominis și este o boalǎ foarte contagioasǎ. Se rǎspȃndește prin contact fizic și sexual și chiar și prin dormitul ȋn același pat cu o persoanǎ contaminatǎ.

Acarienii pǎtrund sub pielea pacientului, unde ȋncep sǎ depunǎ ouǎ. Boala nu este o afecțiune greu de tratat, ȋnsǎ produce mȃncǎrime excesivǎ, uneori chiar și timp de cȃteva sǎptǎmȃni.

Boli de piele: Dermatita

Dermatita este un termen general care descrie o inflamație a pielii. Deşi tulburare poate apǎrea ȋn multe forme, de regulă, implică iritații, roșeațǎ și mȃncǎrimi. Dermatita este o afecțiune frecventǎ, care de obicei, nu pune în pericol viaţa pacientului și nu este contagioasǎ.

Boli de piele: Onicomicoza

Onicomicoza este o infecție la nivelul unghilor de la mȃini sau de la picioare. Există mai multe tipuri de infecții fungice care pot duce la dezvoltarea acestei probleme inestetice. Existǎ 4 tipuri de infecții fungice ale unghiei: onicomicoza subunghialǎ distalǎ, onicomicoza superficialǎ albǎ, onicomicoza subunghialǎ proximalǎ și onicomicoza candidozică.

Dintre acestea, aproximativ 90% din cazurile de onicomicozǎ sunt cauzate de infecția cu tipul dermatofiți (onicomicoza subunghialǎ distalǎ). Boala este mai frecventǎ ȋn rȃndul persoanelor mai ȋn vȃrstǎ și mai puțin frecventǎ ȋn cazul copiilor.

Boli de piele: Chisturile sebacee

Chisturile sebacee reprezintǎ chisturile care se formeazǎ la nivelul țesutului epidermic. Deși nu reprezintǎ o problemǎ gravǎ de sǎnǎtate iar chisturile sunt noncanceroase, ele pot fi inestetice. De obicei apar la nivelul scalpului, pe gȃt, la nivelul trunchiului sau ȋn zona genitalǎ. Acestea apar ȋn special ȋn zonele unde existǎ pǎr.

În cazul în care apariția unui astfel de chist incomodeazǎ pacientul sau acesta se infecteazǎ, chistul poate fi ȋndepǎrtat chirurgical.

Boli de piele

Boli de piele: Impetigo

Impetigo este o infecție a pielii extrem de contagioasǎ, care afectează ȋn special sugarii şi copiii. Impetigo, de obicei, apare ca o leziune roșie pe fațǎ, mai ales în jurul nasului şi ȋn jurul gurii. Deşi, de obicei, apare atunci cȃnd bacteriile intrǎ ȋn piele prin tǎieturi sau ȋnțepǎturi de insecte, se poate dezvolta și cȃnd pielea este perfect sǎnǎtoasǎ.

Boli de piele: Alopecia

Alopecia este o afecțiune dermatologicǎ care afecteazǎ foliculii piloși de la nivelul scalpului. Alopecia este uneori asociatǎ cu alte probleme medicale externe sau interne, dar este și o afecțiune autoimunǎ declanșatǎ de predispoziția geneticǎ asociatǎ cu factorii de mediu.

Boli de piele: Psoriazis

Psoriazisul este o afecțiune cutanată cronică, cu evoluție de lungă durată, caracterizată prin apariția unor plăci roșii (eritematoase), proeminente, bine delimitate, acoperite de solzi albi-argintii, usor detașabili.

Boli de piele: Furuncul

Furunculoza este o acumulare de puroi ce ia forma unui nodul roșu și care apare ca rezultat al infectării foliculilor firelor de păr sau a unei igiene necorespunzătoare. Furunculul pote apărea oriunde pe piele, dar de obicei își face apariția pe față, pe gât, la subsoară sau pe fese, adică în acele zone acoperite de păr sau predispuse transpirației.

Uneori furunculele apar în grupuri. Deși oricine poate dezvolata aceste infecții dureroase, persoanele cu diabet, sistem imunitar scăzut, cu acnee sau alte probleme de piele prezintă un risc crescut.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria