Cele mai des 5 întâlnite boli cauzate de stres

boli cauzate de stres

Boli cauzate de stres – Cele mai des întâlnite boli cauzate de stres

Relaţia stres-boli digestive este recunoscută de specialişti. Medicii spun că una din zece persoane suferă de ulcer, din cauza multiplilor factori cauzali, printre care un loc important îl ocupă stresul. Iată cele mai des întâlnite boli cauzate de stres:

  • Boli cauzate de stres: insomnia

Această tulburare a somnului este întâlnită în astenie, boli psihice, nevroze. Insomnia de scurtă durată survine, cel mai adesea, din cauza oricăror schimbări care implică stres. De asemenea, insomnia apare după emoţii, eforturi intelectuale intense sau conflicte emoţionale.

  • Boli cauzate de stres: ulcerul

Stresul psihologic, adăugat altor factori de risc, creşte ricul de a dezvolta această boală. De aceea, pe lângă tratamentul specific pentru ulcer, se recomandă modificarea stilului de viaţă: renunţarea la fumat, limitarea consumului de cafea şi de băuturi alcoolice şi reducerea stresului. Aceste măsuri ajută la vindecarea ulcerului şi pot preveni recidiva.

  • Boli cauzate de stres: hipertensiunea arterială

Stresul poate creşte tensiunea arterială. Emoţiile negative de tip furie, criticism exagerat, pesimism, asociate cu un efort fizic sau intelectual excesiv şi incapacitatea de relaxare, duc la boli cardiovasculare cum ar fi hipertensiunea arterială.

  • Boli cauzate de stres: depresia

Stresul poate declanşa depresii pentru că persoana stresată consumă prea multe resurse ale organismului, printre care şi serotonina, „hormonul fericirii“. Iar evenimentele de viaţă stresante precum decesul unei persoane apropiate sau divorţul cauzează modificări neuronale permanente, care predispun persoana la episoade ulterioare de depresie.

  • Boli cauzate de stres: hipertiroidia

Hipertiroidia este declanşată la rândul ei de stres. Astfel, în condiţii de stres, metabolismul se accelerează şi determină simptomele specifice hipertiroidiei: agitaţie, anxietatea şi pierdere în greutate. Iar tiroida nu poate susţine singură secreţia de hormoni în exces, ca răspuns la stimulii stresanţi.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

10 minute de relaxare reduc stresul cu 68%

7 alimente surprinzătoare care luptă cu stresul și anxietatea

Ceai de mentă: pentru febră, imunitate, stres

Modalități rapide de a scăpa de stres