Boli ale limbii: toate bolile limbii şi simptomele lor

boli ale limbii

Boli ale limbii: toate bolile limbii şi simptomele lor

Boli ale limbii:

Aglosia reprezintă absenţa congenitală a limbii. Este o malformaţie rară şi, de obicei, se asociază şi cu alte malformaţii ale tubului digestiv. Copilul care prezintă aglosie nu poate supravieţui din cauza imposibilităţii lui de a se alimenta.

Ankiloglosia (fren lingual scurt) este cea mai frecventă malformaţie a limbii şi se caracterizează prin inserţia unui fren scurt până aproape de marginea anterioară a limbii. Această malformaţie nu se însoţeşte de tulburări de supt şi mai târziu de vorbire. Secţionarea frenului se va face în jurul vârstei de 8-10 luni.

Microglosia este o anomalie congenitală şi constă într-o limbă mică şi scurtă, din cauza lipsei porţiunii sale anterioare. Macroglosia constă într-o mărire globală de volum a limbii şi poate fi congenitală sau dobândită. Forma congenitală apare ca urmare a unei hiperplezii musculare sau fibroase. Forma dobândită poate să apară în hipotiroidismul congenital, neurofibromastoză. Macroglosia moştenită se traduce printr-o creştere a diametrelor limbii, fără afectarea ocluziei bucale. În macroglosia importantă limba depăşeşte arcurile maxilare şi fanta labială. Se asociază cu scurgerea permanentă a salivei din gură, perturbarea dezvoltării arcurilor dentare, tulburări de alimentaţie şi tulburări de vorbire. O dată cu creşterea în vârstă a sugarului şi cu apariţia dentiţiei temporare, decalajul de creştere dintre limbă şi celelalte structuri dispare.

Boli ale limbii:

Limba fisurată este o anomalie congenitală şi se caracterizează prin preţenţa pe faţa dorsală a acesteia a unor şanţuri transversale neregulate, cu o adâncime de câţiva milimetri, a operite de o mucoasă eritematoasă. Limba apare mărită de volum, iar pe marginile laterale sunt vizibile amprentele dinţilor. Afecţiunea nu presupune tulburări de alimentaţie şi de vorbire.

Limba geografică este o afecţiune constituţională cu evoluţie cronică şi constă în tulburări trofice ale mucoasei linguale. Limba georgrafică este apanajul vârstelor mici. Leziunile linguale apar, iniţial, sub forma unor insule circulare, de culoare alb cenuşie, uneori proeminente şi bine delimitate de mucoasa sănătoasă. Aceste formaţiuni se extind spre periferie, iar în centrul lor, prin descuamare rămâne o placă roşie, catifelată, care se extinde treptat. Prin extinderea în suprafaţă a descuamării papilare şi regenerarea unor papile se realizează aspectul migrator al leziunii. Acest proces de descuamare-regenerare evoluează în cicluri de 3-7 zile. În urma acestor leziuni, limba ia aspect de hartă georgrafică. Afecţiunea are o evoluţie benignă şi nu necesită tratament.

Limba neagră este o melanoglosie rară, caracterizată printr-o tumefiere a papilelor filiforme. Aspectul de limbă neagră şi păroasă poate surveni şi în cursul tratamentelor cu antibiotice pe cale orală sau în cursul hemoragiilor bucale din hemofilie. Evoluţia merge spre involuţie spontană a leziunilor în săptămâni sau luni de zile.

Limba romboidă se caracterizează prin prezenţa în mijlocul feţei dorsale a limbii a unei proeminenţe de formă rombică sau ovală, unde mucoasa de înveliş a leziunii pare depapilată. Această afecţiune este rară şi nu necesită tratament.

Boli ale limbii: afecţiuni dobândite ale limbii

Limba „încărcată” se caracterizează prin acoperirea limbii de un strat alb-gălbui, format din resturi alimentare şi bacterii care se acumulează printre papilele filiforme, hipertrofiate ale limbii. Apare în stări febrile, anorexie, respiraţie orală, diete hidrice prelungite, sindroame de deshidratare.

Limba roşie descuamată apare în cursul scarlatinei şi în stadii tardive ale unor stări febrile.

Limba roşie atrofică se caracterizează prin atrofierea completă a papilelor, limba apărând netedă şi roşie. Apare în anemia hipocromă, în stadii de malabsorbţie, în pelagră.

Glosita apare în cazul dizolvării în cavitatea bucală a unor medicamente (aspirină) sau a ingestiei voluntare sau accidentale a unor substanţe toxice sau alcaline caustice. Tratamentul este local, de urgenţe şi constă în îndepărtarea toxicului de la nivelul cavităţii bucale prin spălare cu cantităţi mari de apă.

Subglosite difteroide (boala Riga) reprezintă o glosită traumatică, ce se întâlneşte la sugari după erupţia incisivilor mediani inferiori, la malnutriţie, în convalescenţa unor boli, în sindroame comiţiale. La nivelul limbii apar leziuni de tip ulcerativ. Evoluţia subglositei difteroide este benignă.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

Cauzele apariţiei sindromului de gură uscată

Ce boli poate ascunde gura uscată

Remedii naturiste rapide: astm, deshidratare, obezitate, indigestie etc.

Caria dentară: prevenire, simptome și tratament

Sângerări gingivale: tratamente pentru gingivită şi sângerări gingivale