Boli ale aparatului locomotor

Boli ale aparatului locomotor

Boli ale aparatului locomotor

Boli ale aparatului locomotor: Aparatul locomotor este ansamblul de organe care asigură funcţia de locomoţie şi menţinere a poziţiei corpului şi segmentelor sale.

Boli ale aparatului locomotor: Nodulii Heberden

Nodulii Heberden (mâna artrozică) sunt artroze interfalangiene distale ale mâinilor. Aceste artroze localizate la nivelul articulaţiilor mici ale mâinii, poartă numele lui Heberden, care le-a descris.

Nodulii Heberden pot fi întâlniţi la peste o treime din persoanele trecute de 80 de ani, femeile fiind mai des afectate decât bărbaţii (raport 10/1). În producerea acestei suferinţe, ereditatea pare să joace un rol important.

Boala debutează insidios în jurul vârstei de 45 de ani. Debutul bolii se traduce prin apariţia unor noduli la nivelul articulaţiei interfalangiene distale a mediusului sau indexului, ulterior şi a inelarului, mai rar a auricularului şi aproape niciodată a policelui (degetul mare).

Nodulii Heberden apar simetric şi sunt constituiţi din nişte umflături de mărimea unui bob de mazăre, situate pe faţa dorsală a articulaţiei interfalangiene distale. Aceşti noduli sunt duri, de consistenţă osoasă, de obicei nedureroşi.

Articulaţia interfalangiană este într-o oarecare măsură deformată. Uneori nodulii Heberden sunt supărători la puţin timp după apariţie, în special la femeile care au vârsta menopauzei, bolnavii acuzând amorţeli şi furnicături în vârful degetelor.

Trebuie spus bolnavilor că odată apăruţi, nodulii Heberden nu mai dispar niciodată, dar evoluţia bolii este favorabilă, nodulii devenind cu timpul nedureroşi (în mod spontan).

Examenul radiologie al mâinilor evidenţiază îngustarea spaţiului articular şi prezenţa osteofitelor.

Boli ale aparatului locomotor: Spondiloza lombară. Lumbago acut, Lumbago cronic, Nevralgia sciatică

Spondiloza lombară (lombartroza) este o suferinţă extrem de frecventă, care determină o incapacitate de muncă cu importante repercursiuni economice.

Leziunile artrozice de la nivelul coloanei lombare pot rămâne mult timp latente.

Deseori însă, spondiloza lombară se manifestă prin dureri surde lombare şi printr-un grad de rigiditate a coloanei, care apar în special la mers, la stat prelungit în picioare, la aplecarea înainte etc.

Alteori, durerea apare numai în poziţia de imobilitate din cursul somnului.

Durerile lombare persistă luni şi ani.

Deteriorarea degenerativă a discurilor intervertebrale şi a articulaţiilor interapofizare din regiunea lombară, se traduce clinic prin variate forme de manifestare: lumbago acut, lumbago cronic, nevralgia sciatică etc.

Boli ale aparatului locomotor: Spondiloza dorsală (dorsartroza)

Spondiloza dorsală (dorsartroza) este mai frecventă la persoanele în vârstă, fiind caracterizată prin modificări de tip degenerativ, similare artrozelor cervicale sau lombare.

Faptul că regiunea dorsală a coloanei vertebrale reprezintă un segment static, relativ imobil, în comparaţie cu segmentul cervical sau lombar, explică de ce leziunile artrozice sunt bine tolerate la acest nivel.

Principalul simptom al spondilozei dorsale este durerea, care apare mai ales în segmentul toracic inferior, ca şi în partea mijlocie a regiunii interscapulare.

Ortostatismul (staţiunea în picioare) prelungit, eforturile fizice (purtarea de greutăţi), oboseala, accentuează durerea, pe când repausul o atenuează.

Durerile pot fi spontane sau pot aparea la oboseală, efort.

Frecvent, la femei tinere (18-40 de ani) se întâlneşte o durere dorsală asociată cu anxietate, emotivitate şi insomnii, cunoscută sub denumirea de „dorsalgie benignă”, sau „insuficienţă dorsală dureroasă” sau „dorsalgie funcţională”.

Poate fi întâlnită şi la bărbaţi, mult mai rar şi numai la nevrotici. Repausul calmează parţial sau total durerea.

Boli ale aparatului locomotor: Gonartroza (artroza genunchiului)

Gonartroza (artroza genunchiului) reprezintă una din cele mai frecvente localizări ale reumatismului degenerativ, în special la femeile între 40 și 60 de ani (75%). Afecțiunea este frecvent bilaterală.

Debutul gonartrozei este insidios. Durerea, la început discretă, se intensifică mai ales la șederea pe vine, la urcatul și, în special, la coborâtul scărilor, ca și la mersul pe teren accidentat.

Principalele simptome ale gonartrozei sunt: durerea localizată la ge­nunchi, crepitațiile articulare și deformarea genunchiului.

Durerea este resimțită la punerea în mișcare a articulației, imediat ce bolnavul se ridică după o ședere îndelungată și este localizată la nivelul genunchiului.

Durerea se atenuează sau dispare după câțiva pași, paralel cu „încălzirea”, și reapare la efort prelungit.

Crepitafiile articulare se simt la palparea genunchiului sau se aud la mișcarea acestuia. Ele sunt produse de frecarea suprafețelor neregulate femuro-rotuliene sau femuro-tibiale.

Deformarea genunchiului. Genunchiul apare mărit de volum și defor­mat, cu proeminențe osoase evidente. Uneori mărirea de volum se datorea­ză hidartrozei (acumulare de lichid în cavitatea articulară), alteori mărirea de volum a genunchiului este determinată de prezența unor depozite voluminoase, dispuse periarticular.

Boli ale aparatului locomotor: Spondiloza cervicală (cervicartroza, artroza cervicală)

Spondiloza cervicală (cervicartroza, artroza cervicală) urmeaza ca frecvenţă după spondiloza lombară.

Astfel, între vârsta de 65 şi 74 de ani, 87% din bărbaţi şi 74% dintre femei, au modificări radiologie caracteristice.

Referitor la simptomele spondilozei cervicale, în majoritatea cazurilor spondiloza cervicală este latentă.

Uneori ea se manifesta, în special Ia femei, prin dureri cronice ale cefei, care iradiază către părţile laterale ale gâtului, către umeri şi către regiunea interscapulovertebrală.

Aceste din urma simptome ale spodilozei cervicale (durerile) se intensifică dacă bolnavul păstrează timp mai îndelungat poziţia fixă a capului, la un spectacol sau în faţa televizorului, sau dacă timpul de lucru la birou este prelungit.

Durerile se intensifică prin mişcările coloanei vertebrale cervicale şi sunt calmate de repaus; uneori sunt mai accentuate dimineaţa la trezire.

Boli ale aparatului locomotor: Coxartroza (artroza coxofemurală)

Coxartroza (artroza coxofemurală) este una din cele mai importante localizări articulare a procesului degenerativ, atât prin gravitate cât și prin frecvență, constituind 90% din totalul suferințelor șoldului după 50 de ani.

Aproximativ 45% din cazurile de coxartroza apar fără o cauză evidentă, în timp ce restul de 55% din cazuri sunt secundare malformațiilor congenitale ale șoldului, traumatismelor locale cu fracturi de col femural etc.

Durerea este simpto­mul care determină bolnavul să consulte medicul. Durerea are sediul în regiunea inghinală, cu iradiere fie pe fața anterioară a coapsei, către ge­nunchi, sau pe fața externă a coapsei sau în regiunea fesieră, cu iradiere pe fața posterioară a coapsei, riscând a fi luată drept o sciatică.

Durerea apare la mers, mai ales la urcare și coborâre, la stat prelungit în picioare, la purtarea de greutăți, la oboseală -„durerea de sfârșit de zi”- și este calmată de repaus.

Boli ale aparatului locomotor: Spondilita anchilozantă

Spondilita anchilozantă este o boală reumatismală inflamatorie cu evo­luție progresivă, care afectează articulațiile sacro-iliace și ale coloanei ver­tebrale, cu tendință la anchiloză a coloanei vertebrale. Procesul inflamator începe la nivelul articulațiilor sacro-iliace și se extinde la cele ale coloanei vertebrale.

Incidența bolii variază în jur de 1%, fiind mai frecventă la bărbați decât la femei (raport 5/1).

Deși spondilita anchilozantă poate apărea la orice vârstă, este mai frec­ventă între 18 și 40 de ani (mai ales între 18 și 25 de ani).

Durerea apare de regulă în partea a doua a nopții, trezind bolnavul din somn și se însoțește de redoare matinală. Durerea lombară sau fesieră este expresia afectării ar­ticulației sacroiliace.

Boli ale aparatului locomotor: Artroza

Artrozele, denumite și reumatism cronic degenerativ, osteoartrită, artrită hipertrofică etc., sunt afecțiuni cronice, neinflamatorii ale articulațiilor mobile, caracterizate prin deteriorarea degenerativă a cartilajului articular și prin leziuni osoase hipertrofice ale extremităților osoase.

Boala artrozică face parte din grupa reumatismelor degenerative și este cea mai frecventă suferință reumatică, incidența ei crescând odată cu vârsta, maximum fiind între 55 și 75 de ani.

Aproximativ 10% din populația de peste 60 de ani este afectată de boala artrozică, dar numai o parte (10-15%) au simptome supără­toare.

Artrozele sunt mai frecvente la femei decât la bărbați (raport 2/1).

Localizat mai frecvent la articulațiile coxofemurale, genunchi, coloana lombară, procesul artrozic mai poate afecta articulațiile interfalangiene dis­tale ale degetelor mâinii, metatarsofalangiene și cele ale coloanei cervicale.

Boli ale aparatului locomotor: Poliartrita reumatoida

Poliartrita reumatoida (poliartrita cronica evolutiva, artrita reumatoida) este o boala generala a tesutului conjunctiv, cu manifestari predominante la nivelul aparatului locomotor si are caracter imflamator, nesupurativ, progresiv, frecvent simetric.

Boala este mai frecventa in regiunile temperate, frigul si umezeala jucand un rol important.

Boala apare la orice varsta, dar are o incidenta maxima intre 45-50 ani, cu predominanta la femei (2/3 din cazuri).

In Romania incidenta este de 1% – 2% din populatie.

Bolnavii acuza dureri in special la articulatiile mici ale membrelor. Durerile din faza de debut se accentueaza in timpul noptii, putand fi asociate cu inflamatii si crampe musculare.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria