Boala Addison: simptome, cauze, diagnostic și tratament

boala addison tratament simptome cauze diagnostic

Boala Addison: simptome, cauze, diagnostic și tratament

Boala Addison este o tulburare ce apare atunci când glandele suprarenale nu mai pot asigura secreția normală de hormoni. Astfel, în cazul pacienților care suferă de această boală glandele suprarenale produc prea puțin cortizol dar și prea puțin aldosteron.

Cunoscută și sub numele de insuficiență suprarenală, boala Addison afectează ambele sexe și poate apărea la orice vârstă. Scopul tratamentului este acela de a înlocui hormonii naturali lipsă, pentru ca glandele suprarenale să își îndeplinească în continuare rolul în organismul pacientului.

Glanda suprarenala este situată deasupra rinichilor. Partea interioară a glandei suprarenale produce epinefrina (adrenalina) hormon produs în momente de stres care ajută organismul prin creșterea pulsului, reglarea fluxului de sânge și creșterea nivelului de zahăr din sânge. Partea periferică a glandei suprarenale produce mai mulți hormoni dintre care: hormonii mineralocorticoizi, glucocorticoizi și sexuali.

Hormonii glucocorticoizi cei mai importanți sunt cortizolul. Cortizolul mobilizează nutrienții, modifică răspunsul organismului la inflamație, stimuleazǎ ficatul pentru a ridica nivelul de zahăr din sânge, și, de asemenea, ajută la controlul cantitǎții de apă din organism.

Aldosteronul este un mineralocorticoid care regleazǎ nivelul de sare și apă, care afectează volumul de sânge și tensiunea arterială. Ȋn cazul bolii Addison, pacienții au niveluri foarte mici decortizol și, uneori, cantitǎți insuficiente de aldosteron.

Boala Addison este o boalǎ rarǎ, ce afecteazǎ aproximativ un individ la 10.000. Pacienții care suferǎ de boala Addison urmeazǎ, de obicei, un tratament hormonal de înlocuire pe ȋntreg parcursul vieții.

Boala Addison: simptome

Simptomele bolii Addison se pot instala ȋn timp și includ:

Boala Addison: cauze

Boala a fost descrisǎ pentru prima datǎ ȋn anul 1855 de cǎtre dr. Thomas Addison iar ȋn acea perioadǎ cea mai frecventă cauzǎ pentru dezvoltarea bolii Addison era tuberculoza. Alte cauze care pot duce la apariția bolii sunt:

  • Reacția autoimună a organismului împotriva glandelor suprarenale
  • Extirparea totală sau parțială a glandelor suprarenale
  • O malformație congentitală
  • Un tratament prelungit cu cortizol
  • Anumite infecții fungice
  • Metastază canceroasă
  • Hemocromatoză
  • Deficit de enzime care împiedică sinteza cortizolului

Boala Addison: diagnostic

După analiza simptomelor indicate de pacient, medicul poate recomanda anumite teste care să arate dacă acesta suferă sau nu de boala Addison. Cu toate acestea, în analizele de rutină prezența unui nivel ridicat de potasiu în sânge, o schimbare în raportul celulelor albe din sânge, sau o schimbare a EKG -ului (electrocardiograma) pot fi simptome care pot indica specialistului că este vorba de o insuficiența a glandelor suprarenale.

Un diagnostic definitiv al bolii Addison se realizează în urma testelor de sânge care măsoară cantitatea de cortizol și de aldosteron din sânge și urină, sau după utilizarea unui test de stimulare cu ACTH. Ȋn cadrul acestui test se măsoară nivelului de cortizol din sânge înainte și după administrarea de ACTH (corticotropinǎ) de sintezǎ. Ȋn cazul în care glandele sunt afectate, răspunsul la ACTH va fi unul mai lent decât cel normal.

Odată ce diagnosticul de boala Addison este stabilit, medicul poate recomanda realizarea unor teste imagistice pentru a descoperi cauza care a dus la apariția bolii Addison. Dacǎ testele indică o insuficiență suprarenală secundară, specialistul poate recomanda un RMI pentru a explorarea imagistică a glandei pituitare.

Boala Addison: tratament

Pacienții care suferă de boala Addison vor utiliza hormoni de sinteza care vor înlocui hormonii naturali deficitari. Cortizolul este înlocuit cu hidrocortizon administrat, în timp ce aldosteronul poate fi înlocuit prin administrarea unui alt mineralocorticoid precum fludrocortizonul. Dozele hormonale vor fi ajustate în funcție de necesitățile pacientului.

Tratamentul de întreținere în cazul bolii Addison este reprezentat de vizite regulate la medic pentru examene, teste de laborator, dar și pentru discuții despre simptome. Anumite teste de sânge, inclusiv cele care măsoară sodiu sau potasiul din sânge sau hemoleucograma sunt foarte utile în monitorizarea răspunsului la ajustările dozei de hormoni.

Specialiștii recomandă pacienților să aibă mereu medicamente de rezervă și să nu uite să își ia tratamentul pentru a preveni manifestările insuficienței glandelor suprarenale.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi articole din categoria Simptome şi Boli