Blefarospasm – simptome, cauze și tratament

Blefarospasm

Blefarospasm

Afecțiunea neurologică care include mișcări involuntare ale mușchilor din jurul ochiului poartă denumirea de blefarospasm. Aceasta forma de blefarospasm este cea benignă, diferențiind-o de alte forme care apar în diferite afecțiuni oftalmologice. Blefarospasmul este o distonie craniană și focală. Distonia reprezinta o mișcare musculară involuntară și susținută, asociată cu spasm. Persoanele care suferă de blefarospasm au ochii normali, dar vederea este afectată din cauza închiderii forțate a pleoapelor.

Cauzele 

Blefarospasmul apare din cauza unei afecțiuni neurologice a ganglionilor bazali, aflați la baza creierului, care sunt responsabili de mișcările de coordonare. Nu se cunosc încă tulburările din ganglionii bazali, ele putând fi o perturbare a transmiterii impulsului de la un neuron la altul. Majoritatea persoanelor dezvolta blefarospasmul spontan, fără a întâmpina alte probleme neurologice. S-a observat totuși că persoanele care suferă de sindromul de ochi uscat dezvoltă și blefarospasm sau ambele afecțiuni pot să apară în același timp. Există un număr semnificativ de cazuri în care blefarospasmul apare în familiile în care a mai exista deja o persoană cu această afecțiune. Blefarospasmul mai poate fi determinat de unele medicamente, cum ar fi cele din tratamentul bolii Parkinson. In acest caz, reducerea dozei reduce semnificativ și blefarospasmul.

Simptome

Simptomele blefarospasmului sunt reprezentate de clipitul excesiv, caracterizat de închiderea involuntară a pleoapelor pe o durată mai lungă decât cea a unui clipit normal. Acest clipit poate să dureze minute sau chiar ore. Un alt simptom este reprezentat de contracțiile incontrolabile ale mușchilor din zona ochilor, uneori putând afecta și baza nasului sau chiar mușchii din zona gâtului. Mai apare o sensibilitate la lumină, precum și o uscăciune a globilor oculari.

Stabilirea diagnosticului 

Blefarospasmul se diagnostichează de către medicul neurolog, care observa semnele și simptomele caracteristice acestei afecțiuni. El nu trebuie confundat cu: ptoza – care este o afecțiune oftalmologica în care apare paralizia mușchiului ridicator al pleoapei superioare, drept urmare aceasta căzând peste ochi; blefarita -afecțiune în care apare o inflamație a pleoapelor, datorată infecțiilor sau alergiilor; alte afecțiuni neurologice care includ paralizia unei zone a fetei.

Tratamentul blefarospasmului

Una dintre cele mai eficace metode de tratament a blefarospasmului este reprezentată de injecțiile cu toxină botulinică la nivelul mușchiului afectat. Medicamente cum ar fi clonazepamul sau lorazepamul sunt folositoare în unele situații. In cazul nereușitei în tratamentul cu injecții și medicamente se poate apela la tratamentul chirurgical, reprezentat de mioectomie, prin care se extrag unele porțiuni din mușchi, ce pot ameliora simptomele.

Remedii naturale

Puteți încerca suplimentarea cu magneziu, dar trebuie să discutați cu medicul dumneavoastră dacă această afecțiune este cronică.

Deoarece stresul poate fi un factor care contribuie, auto-masajul poate fi de ajutor.

Masajul musculaturii obrazului, maxilarului și gingiei poate uneori să ofere o ușurare imediată pentru cazuri ușoare.

Utilizați degetul indicelui în partea superioară a mușchiului, și începeți să apăsați ferm.

Apăsați orice locuri dure pentru aproximativ 30 de secunde, nu prea tare. Mai multă durere nu este de ajutor.

În același mod, găsiți locuri delicate și apăsați timp de 30 de secunde de-a lungul liniei gingiei din interior.

În general, nu va dura mai mult de 3-4 zile pentru ușurare.

Apăsați cu degetele pe tâmple, capătul nasului sau alte locuri faciale. Este diferit pentru fiecare persoană.

Închideți ochii și priviți în jos.

Mergeți într-un loc întunecat și stați liniștit, fără să vă gândiți la nimic în particular.

Mestecați gumă, fluieră, cântă.

Citește cu voce tare.

Dacă este posibil, evitați medicamentele care contribuie sau agravează blefarospasmul.

Opriți consumul de cafeină, în special cafea, ceai, ciocolată sau orice băuturi răcoritoare cu cofeină.

Renunțați la fumat.

Ochelarii de soare sunt utili pentru sensibilitatea la lumină.

Utilizatorii de telefoane inteligente: nu țineți telefonul aproape de ochi – acest lucru agravează tulpina ochilor.

Luați măsuri pentru a reduce stresul cronic la locul de muncă și gestionează stresul cu meditație sau yoga. Fă o plimbare.