7 remedii naturiste pentru o bilă leneşă

bilă leneşă doftoria

Bilă leneşă: 7 remedii naturiste

Alimente interzise

Alimente ce trebuie evitate pentru că pot declanşa crizele biliare şi pot agrava situaţia unei persoane cu bilă leneşă. Vorbim aici despre consumul excesiv de grăsimi animale, tochituri, mezeluri, ouă, tutun, cafea, băuturi carbogazoase sau alcool.

Alimente recomandate

Se recomandă alimentele uşoare, care nu solicită prea mult bila: supele de legume, cartofi fierţi sau copţi, carne de pui, viţel sau curcan fiartă sau la grătar, peşte, fructe şi legume (dar nu prăjite). Mai sunt recomandate brânza de vaci, urda, iaurtul semidegresat şi laptele degresat, pâinea prăjită şi biscuiţii.

1. Porumbul creşte secreţia de bilă şi uşurează evacuarea acesteia, fiind util în dischinezia biliară, dispepsie şi colecistit, reducând inflamaţia veziculei biliare. De aceea se recomandă să consumaţi mămăligă în loc de pâine şi multe salate de crudităţi, pentru un aport crescut de vitamine.

2. Sucul de coacăze roşii este un tonic digestiv care decongestionează ficatul. Acest tratament e eficient în dischinezia biliară mai ales pentru calmarea migrenelor. Zdrobiţi fructele, stoarceţi-le printr-un tifon şi beţi câte un pahar din sucul obţinut cu un sfert de oră înainte de masă. Preparaţi sucul doar înainte de a-l folosi.

3. Păpădia este una dintre plantele cele mai indicate în această afecţiune. Este planta poate cea mai eficientă pentru drenarea hepatică şi eliberarea bilei în circuitul digestiv, fiind un excelent stimulent al activităţii ficatului. Păpădia se poate folosi sub formă de infuzie din două linguriţe de plantă întreagă la o cană de apă. Se beau două – trei căni pe zi.

4. Tinctură de gălbenele, din care se ia câte o linguriţă diluată în apă, cu 20 de minute înainte de fiecare masă. O cură durează trei săptămâni şi are efect antiinflamator asupra colecistului, normalizează secreţia de bilă şi ajută la vărsarea ei în duoden. Are şi efecte de stimulare a digestiei.

5. Rostopasca este utilă contra dischineziei deoarece calmează durerile date de contracţiile vezicii biliare. Se poate folosi infuzia preparată din trei grame de frunze uscate la o cană cu apă (se bea treptat în decursul unei zile) sau un amestec de tincturi de rostopască, anghinare şi şovârf. Puneţi câte jumătate de lingură din fiecare cele trei tincturi în 500 ml apă. Luaţi jumătate de pahar din acest preparat cu 15 minute înainte de masă pentru o bilă leneşă. Consumaţi în 48 de ore de la preparare.

6. Ceai de muşeţel (10 g), albăstrele (30 g), mentă (frunze, 10 g), turiţa mare (planta, 10 g), rostopască (planta, 10 g), măceşe (15 g), mătase de porumb (15 g). Se prepară o infuzie din acest amestec, la o cană cu apă (250 ml). Se beau două – trei căni pe zi.

7. Pelinul declanşează secreţia de sucuri digestive şi peristaltismul tubului digestiv. Astfel, pelinul nu permite apariţia balonării, ne conferă o digestie bună şi tratează dischinezia biliară. Luaţi înainte de masă două – trei linguri de vin de pelin sau o jumătate de linguriţă de tinctură pentru o bilă leneşă.