Beneficiile uimitoare ale cimbrului

Beneficiile cimbrului doftoria

Beneficiile uimitoare ale cimbrului

Științific cunoscut sub numele de Thymus vulgaris, cimbrul aparține familiei de mentă și este o rudă a genului Origanum (oregano). Este o plantă folosită în scopuri medicinale, culinare și ornamentale. Cuvântul „cimbru” a fost derivat din cuvântul grecesc „thumus”, ceea ce înseamnă „curaj”. Din cele mai vechi timpuri, cimbrul a fost folosit ca antidepresiv natural.

1. Îmbunătățește sănătatea inimii
Extrasul de cimbru reduce tensiunea arterială crescută. Cimbrul ajută, de asemenea, pentru a scădea nivelul de colesterol. Cimbru poate ajută la tratamentul aterosclerozei, și a bolilor cardiovasculare.

2. Ajută la lupta împotriva cancerului
Un studiu portughez a arătat că cimbrul poate preveni cancerul, în special cel al colonului. Proprietăți lor pot fi atribuite constituenților săi: acid oleanolic, acid ursolic, luteină și beta-sitosterol. Cimbrul are, de asemenea, un efect benefic asupra cancerului de sân. Planta contribuie la moartea celulelor, ajutând la tratamentul cancerului de sân.

3. Tratamentul inflamării
Uleiul de cimbru poate suprima COX-2, care este o enzimă inflamatorie care duce la mai multe afecțiuni inflamatorii. Carvacrol, principala substanță chimică din ulei, sa dovedit a juca un rol important în acest domeniu. Uleiul de cimbru este, de asemenea, utilizat pentru a ușura simptomele dureroase de artrită și gută.

4. Îmbunătățește imunitatea
Cimbru este bogat în vitamina C, ceea ce explică totul. De asemenea, este o sursă bună de vitamina A – ambele aceste substanțe nutritive ajută la îmbunătățirea imunității. Cimbrul susține, de asemenea, formarea de celule albe din sânge, stimulând astfel sistemul imunitar. Iar efectele sale antiinflamatorii ajută la stimularea imunității.

5.  Tratamentul disprasxiei
Numită tulburare de coordonare a dezvoltării, dispraxia este o tulburare neurologică care afectează mișcarea. Cimbru este benefic pentru a îmbunătăți simptomele acestei boli, în special la copii. Uleiul de cimbru este, de asemenea, benefic în tratamentul bolilor neurologice.

6. Îmbunătățește sănătatea digestivă
Uleiul de cimbru stimulează eliminarea toxinelor și a altor bacterii dăunătoare, iar acest lucru îmbunătățește și sistemul digestiv. Ceaiul de cimbru este cunoscut pentru ameliorarea indigestiei și a problemelor legate de aceasta, cum ar fi gazul și balonarea.

7. Tratarea problemelor respiratorii
Cimbru stimulează imunitatea și acest lucru ajută la tratarea majorității problemelor respiratorii. Cimbru a fost folosit în mod tradițional pentru a trata boli respiratorii cum ar fi bronșita și tusea.

Un studiu sugerează utilizarea frunzelor de cimbru și de iederă pentru ameliorarea tusei și a altor simptome de bronșită acută. Consumați ceai de cimbru, când aveți o tuse sau o durere în gât.

8. Ajută la ameliorarea problemelor menstruale
Cimbru poate ajuta la tratarea dismenoreei (menstruație dureroasă care implică crampe abdominale). Cimbru ar putea de asemenea ajuta la tratarea unei infecții a vaginului.

9. Îmbunătățește viziunea 
Cimbru este bogat în vitamina A, un nutrient deosebit de benefic pentru sănătatea viziunii. Deficitul de vitamina A poate duce la orbire nocturnă. Cimbru ar putea ajuta, de asemenea, să prevină alte probleme legate de viziune – inclusiv degenerescența maculară.

10. Îmbunătățește sănătatea orală
Uleiul de cimbru poate ajuta la ameliorarea infecțiilor din cavitatea bucală. Uleiul a arătat o mare eficacitate împotriva bacteriilor care au devenit rezistente la antibiotice.

11. Ajută la vindecarea durerilor de cap
Trebuie doar să puneți câteva picături de ulei esențial de cimbru pe temple și pe frunte. Masați ușor pielea timp de câteva minute până când vă simțiți bine.

12. Uleiul de cimbru este, de asemenea, benefic pentru a ameliora migrenele. Uleiul poate ameliora stresul – antioxidanții vă protejează celulele de stres și toxine.

13. Uleiul esențial de cimbru stimulează starea de spirit dacă este inhalat.