Ce este auriculoterapia, cum funcţionează şi ce afecţiuni tratează

auriculoterapia

Ce este auriculoterapia, cum funcţionează şi ce afecţiuni tratează

Auriculoterapia: de la început trebuie precizat că auriculoterapia este o metodă de acupunctură limitată doar la nivelul urechii. Un cunoscut auriculo-acupunctor francez – dr. David Alimi obişnuieşte să spună că urechea este un fel de pian al corpului, unde fiecare părticică din suprafaţa sa rezonează la nivelul întregului organism.

Ce este auriculoterapia

Tehnica este derivată din acupunctură şi se bazează pe stimularea unor puncte reflexe care, corespund fiecare reprezentării unei părţi a corpului la nivel cerebral. Se descriu 196 astfel de puncte la nivelul urechii. Interesant e faptul că auriculoterapia provenită din antichitatea chineză a fost redescoperită de francezi la mijlocul secolului trecut şi recunoscută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în 1987. Ea este chiar obiect de studiu universitar în unele facultăţi de medicină.

Ca tehnică, aceasta constă din aplicarea de ace fine, sterile şi de unică folosinţă, precum şi de implanturi metalice. Acele sunt retrase la sfârşitul şedinţei, în timp ce implantele rămân pe loc, cam două săptămâni, fiind eliminate spontan.

Cum funcţioneaza auriculoterapia şi ce afecţiuni tratează

Cu astfel de tehnică, care, de regulă, se aplică atunci când tratamentele convenţionale au eşuat, se încearcă tratarea durerii canceroase, cea a membrelor „fantomă“, a anxietăţii, a dificultăţilor de deglutiţie, a greţurilor ş.a. Autorii vorbesc de o eficacitate de 70% după 2-3 şedinţe.

Folosindu-se de o metodă modernă ( rezonanţa magnetică funcţională), cercetătorul francez sus menţionat, a demonstrat la un lot de voluntari, că stimularea punctelor din ureche determină stimularea unor zone specifice de pe scoarţa cerebrală. Astfel, s-a observat că se poate obţine stimularea aceleiaşi zone din creier dacă se aplică ace la nivelul degetului mare sau în punctul de pe ureche care corespunde acestui deget. Această validare ştiinţifică a făcut ca auriculoterapia să fie considerată ca parte a neuroştiinţelor.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte Articole