Ataxia: simptome, diagnostic, cauze şi tratament

ataxia ataxie simptome tratament

Ataxia: simptome, cauze şi tratament

Ataxia este o afecțiune neurologică care îl face pe individ incapabil să coordoneze mişcările musculare. Ataxia poate afecta mișcările corpului, vorbirea, mișcările ochilor și abilitatea de a înghiți.

Ataxia care persistă rezultă, de cele mai multe ori, din cauza unor leziuni ale cerebelului – parte a creierului care controlează și coordonează grupele de mușchi. Boala poate fi cauzată de abuzul de alcool, atacuri cerebrale, tumori, paralizie cerebrală și screloza multiplă. Afecțiunea poate fi de asemenea genetică. Pentru a fi moștenită boala, este necesar ca ambii părinţi să sufere de această afecţiune. Nu este exclus însă ca un pacient să fie purtătorul asimptomatic al genei defecte moştenite de la unul din părinţi. Pacienţii care prezintă un istoric de boală trebuie să vorbească cu un medic de specialitate înainte de a concepe copii. Tratamentul ataxiei depinde în funcție de cauzele care declanșează boala.

Ataxia: simptome

Aceasta poate apărea în timp sau poate apărea brusc. Boala poate cauza:

  • coordonare slabă
  • mers nesigur
  • dificultate în vorbire
  • nystagmus – mișcări involuntare ale ochilor
  • dificultate la înghițire

Ataxia: cauze

O serie de boli care afecteaza maduva spinării și nervii periferici care conectează cerebelul de mușchi pot cauza ataxie. Printre aceștia se numără:

Ataxia: tratament

Deși dizabilitatea poate fi redusă prin terapii fizice, precum exercițiile sau folosirea dispozitivelor ortopedice pentru picioare, nu există un tratament care să vindece ataxia. Din păcate, cazurile cele mai grave ajung să își petreacă viața într-un scaun cu rotile.

Medicii încurajează pacienţii să se concentreze asupra menţinerii unei stări bune de sănătate printr-o activitate fizică regulată și alimentaţie sănătoasă.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citește și alte articole:

Leuconevraxita: remedii naturiste pentru scleroza multiplă

Demența vasculară: simptome, cauze și tratament

Neuropatia diabetică: tratament și aspecte clinice