5 soluţii prin care poţi preveni un atac vascular cerebral

atac vascular cerebral

Atac vascular cerebral: 5 soluţii prin care poţi preveni un atac vascular cerebral

1. Mare atenţie la colesterol şi la glicemie

Hipercolesterolemia este un factor favorizant al accidentelor cerebrale, pentru că duce la apariţia aterosclerozei (îngroşarea pereţilor arterelor). Plăcile de aterom pot antrena formarea unui cheag de sânge care astupă sau îngustează vasele. Menţine sub 180 mg/dl valorile colesterolului total şi sub 70 mg/dl pe cele ale colesterolului LDL. De asemenea, ţine sub control glicemia, pentru că diabetul este un factor de risc pentru atacul vascular. Valoarea normală a glicemiei pe nemâncate este considerată cea sub 100 mg %.

2. Menţine o greutate normală a corpului

Surplusul de kilograme atrage după sine o serie de riscuri deosebit de grave, inclusiv de accident vascular. Aşadar, dacă eşti supraponderal sau obez alege cea mai potrivită metodă de slăbire cu ajutorul unui medic, mai ales dacă suferi de unele boli. Alege o dietă hiposodică, cu grăsimi nesaturate şi bogată în legume şi în fructe.

3. Menţine tensiunea arterială sub control pe cât posibil

Hipertensivii prezintă un risc mai mare de a suferi un accident vascular cerebral în comparaţie cu persoanele care au valori normale ale tensiunii arteriale. Hipertensiunea poate suprasolicita pereţii arterelor, afectându-le rezistenţa. De aceea, nu neglija tratamentul dacă ai probleme cu tensiunea, valorile normale ale acesteia fiind 120/80 mmHg.

4. Incearcă să faci mişcare cât mai mult

Persoanele sedentare îşi dublează probabilitatea de a suferi un accident cerebral. Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia că 30 de minute de mişcare zilnică pot preveni atât atacul vascular cerebral, cât şi infarctul. În plus, activitatea fizică, chiar şi cea moderată, practicată zilnic, te ajută să îţi menţii sănătatea cardiovasculară de-a lungul întregii vieţi. Dacă nu îţi place sportul, alege plimbările în aer liber. O oră pe zi este suficientă.

5. Renunţă la ţigări sau măcar diminuează numărul lor

Prin renunţarea la fumat, se diminuează considerabil probabilitatea de a suferi un accident vascular cerebral chiar în cursul primului an, iar după doi ani, riscul se reduce cu 50 la sută. Iar dacă acest argument nu te-a convins, află că, după cinci ani de la renunţarea la ţigări, riscurile de a face un atac cerebral sunt identice cu cele ale unei persoane care nu a fumat niciodată. Gravitatea atacului creşte proporţional cu numărul de ţigări fumate pe zi. De asemenea, şi fumătorul pasiv este expus la accident vascular cerebral.

Citeşte şi alte articole:

Semne pe care ți le dă organismul dacă ai un colesterol mărit

3 plante anti-colesterol

Colesterol ridicat? 7 sfaturi alimentare!

5 beneficii ale unei plimbări de 30 de minute zilnic

Substanţe total distructive: alcoolul, cafeaua şi fumatul!