Astmul: care sunt cauzele apariției astmului

astmul

Astmul: care sunt cauzele apariției astmului

Principalele simptome care preced și însoțesc criza astmatică sunt accentuarea tusei (iritativă și care poate deveni vâscoasă), șuierăturile, dificultatea respiratorie, strănuturile și cefaleea.

  • Principalii factori care declanșează astmul:

Astmul este favorizat de poluarea din mediul înconjurător

Poluarea este un factor de risc sau generator pentru astmul bronșic. Particulele poluante pe care le inhalăm ajung în alveole, locul unde are loc filtrarea aerului, determinând modificări care, în timp, afectează funcția respiratorie. În plus, poluarea slăbește imunitatea, iar riscul de infecții este mai mare.

Astmul este favorizat de diverse alergii

Cea mai frecventă cauză a astmului alergic este alergia la praful de casă. De asemenea, polenurile sunt o altă cauză importantă a formei astmatice sezoniere, acești alergeni ducând și la apariția rinitei și a conjunctivitei. Părul de animale, aripile de păsări și mucegaiul sunt alți alergeni care le creează probleme celor cu predispoziție pentru reacții alergice.

Fumat

Copiii care cresc într-un mediu în care se fumează au un risc cu 31% mai mare de a face astm bronșic. La astmatici, fumatul agravează boala, accelerând deteriorarea țesutului pulmonar. În plus, crizele astmatice sunt mai frecvente la fumători.

Astmul este favorizat de factorul genetic

Persoanele cu părinți cu astm, eczeme sau rinită alergică au o probabilitate mai mare de a fi diagnosticate cu astm bronșic.

Diverse infecții

Infecții precum cele cu virusul sincițial respirator, cu pneumococ, stafilococ, gripal sau paragripal sau cu Haemophilus influenzae pot duce la inflamarea căilor aeriene, vulnerabilizând mucoasele respiratorii față de substanțele iritante. Infecțiile respiratorii din primul an de viață cresc cu 40% proababilitatea de apariție a astmului.

Alți factori declanșatori ai astmului:

  • animalele de companie
  • stresul
  • furia
  • mizeria
  • aerul rece
  • gândacii din casă
  • exercițiile fizice

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citește și alte articole:

Propolis: 8 preparate de propolis pentru numeroase afecţiuni