Astm: regim de viaţă şi regim alimentar în caz de astm

astm

Astm: regim de viaţă şi regim alimentar în caz de astm

Astm: statisticile arată că, pe plan mondial, 7-10% dintre copii suferă de astm, mai frecvent în ţările dezvoltate (Statele Unite, Australia, Noua Zeelandă, Marea Britanie), fapt care duce la ideea că boala a devenit o problemă majoră de sănătate în întreaga lume.

Astm: regim de viaţă

Bolnavii vor face zilnic o cură de aer, cu plimbări lente, evitând zonele poluate atmosferic. Dimineaţa şi seara vor face exerciţii de respiraţie controlată, timp de 3-5 minute.

Pentru a mări rezistenţa organismului, în cursul zilei se vor face băi de soare, exerciţii fizice şi sporturi mai uşoare (volei, înot, baschet). La nevoie se va ţine la nas o batistă impregnată cu esenţă de lavandă.

În tratamentul naturist se recomandă ca bolnavul să locuiască într-o încăpere bine aeristă şi încălzită, cu aerul umidificat prin întinderea, pe calorifer sau scaune, a două prosoape umezite cu apă.

Seara, la culcare, sunt indicate băi calde (390C, timp de 10-15 minute), generale sau pentru mâini şi picioare. De asemenea, sunt eficiente compresele calde cu apă şi oţet, ţinute timp de 30 de minute pe piept, urmate de masaje în lungul coloanei vertebrale, începând de la ceafă până în zona lombară.

Pentru a elimina factorii favorizanţi ai astmului bronşic agravat, se vor îndepărta din locuinţă covoarele, pernele de puf şi animalele de casă (pisici, câini – citeşte mai multe despre animale de casa pe iubitordeanimale).

Astm: regim alimentar

Zilnic se vor consuma 50-100 g ridichi proaspete, tăiate în felii sau rase, macerate timp de 24 de ore în zahăr sau miere de albine; din siropul rezultat se iau câte 4-6 linguri pe zi, până la vindecarea astmului bronşic, a bronşitei şi tusei.

Se mai recomandă lapte acru, iaurt, brânză albă, cartofi, pâine integrală, grâu încolţit, fructe proaspete (mere, struguri, afine), cură cu boabe de ienupăr sau aloe. În perioadele de criză se indică a se lua, zilnic, câte 3 linguri cu ulei de măsline sau de porumb.

Între mese se vor bea ceaiuri de muşeţel, podbal sau coada calului.

Regimul alimentar în caz de astm va consta dintr-un supliment de crudităţi, legume proaspete bogate în vitamine, acizi organici şi săruri minerale (morcov, ţelină, spanac, hrean ras, salată, pătrunjel, varză albă şi roşie, cimbru, ceapă fiartă în lapte, usturoi, ridichi albe, roşii şi negre). Este foarte util sucul de legume (300 g morcov, 150 g ţelină, 150 g ridichi, 150 g hrean, o lămâie), din care se consumă câte 20-50 g pe zi. Nu trebuie neglijată ridichea (îndeosebi cea neagră), bogată în vitamine (A, B, C, P) şi în săruri minerale (K, I, Mg, S), cu proprietăţi depurative, antitoxice, energizante şi stimulatoare pentru activitatea vezicii biliare, a stomacului şi intestinelor.

Se evită carnea de vită şi de porc, albuşul de ou, conservele de carne sau de peşte, crustaceele, căpşunile, ciocolata, aditivii alimentari (conservanţi, aromatizanţi, modificatori de gust etc).

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

Crize astmatice: tratamentele naturiste eficiente

Astmul: care sunt cauzele apariției astmului