Asmățui pentru probleme digestive

asmățui doftoria

Asmățui pentru probleme digestive

Cunoscută mai ales sub denumirea de hasmaţuchi, această plantă aromatică, înrudită cu pătrunjelul, este folosită din timpuri străvechi pentru aromatizarea preparatelor culinare, dar și în scop medicinal, fiind un ingredient principal în tratamente naturiste recomandate pentru problemele digestive.

Asmățuiul (Anthriscus cerefolim) face parte din familia Apiaceae, și crește în grădini, fiind folosită în Transilvania și Banat. Frunzele acestei plante, care seamănă cu frunzele de pătrunjel, mai ales când sunt tinere, sunt dulci şi foarte aromate, cu un gust între pătrunjel şi anason.

Consumul acestei plante are un efect depurativ pentru sânge, fiind și un purgativ ușor. Mai mult decât atât, medicina naturistă îl recomandă pentru curățarea ficatului și a rinichilor. Asmățuiul conține: fier, vitamina C, vitamina B, săruri minerale, ulei eteric, fiind totodată o sursă ideală de calciu și de potasiu.

În scop medicinal, de la asmățui se folosește întreaga plantă, lăstarii floriferi și frunzele, precum și fructele sau semințele sub formă de plantă proaspătă zdrobită, suc din plantă, infuzie din plantă, infuzie din semințe, decocturi, supă sau în stare crudă când se consumă în special pentru sănătatea danturii.