Aparat dentar: când este nevoie de el şi la ce vârste se montează

aparat dentar

Aparat dentar: când este nevoie de el şi la ce vârste se montează

  • Aparat dentar: când este nevoie de el

Încă din perioada schimbării dinţilor de lapte cu cei definitivi, la copii, părinţii observă că cei din urmă nu au loc suficient pentru a se alinia pe arcadă.

Apar aşa-numitele “înghesuiri dentare”, de o gravitate mai mică sau mai mare. În timp, se asociază dificultatea de a realiza o curăţare eficientă a dinţilor, deoarece suprafeţele acestora sunt greu accesibile periajului şi aţei dentare. Astfel, încă de la vârste fragede pot apărea semnele bolii parodontale care, în timp, duce la căderea dinţilor.

Pentru a putea îndrepta dinţii astfel încât aceştia să fie curăţaţi eficient, se utilizează aparatele ortodontice, mobile sau fixe. În cazurile de înghesuiri dentare, în jurul vârstei de 8 ani, se indică începerea tratamentului ortodontic cu aparate mobile.

Acestea sunt plăci dentare de diferite culori care se poartă atât ziua, cât şi noaptea, putând fi îndepărtate de copil şi igienizate. Tratamentul se întinde pe mai multe luni de zile, iar scopul acestui aparat dentar este de a stimula creşterea maxilarelor pentru a se crea spaţiul necesar alinierii dinţilor.

  • Aparat dentar: la ce vârste se montează

La vârste mai mari, când dinţii definitivi sunt erupţi, e indicată purtarea aparatelor fixe. Acestea sunt alcătuite din brackeţi care, lipiţi pe dinţi, împreună cu alte elemente active, duc la îndreptarea danturii. Brakeţii pot fi metalici sau din materiale de culoarea dintelui.

Deşi se crede că tratamentul ortodontic se adresează doar copiilor, este de reţinut faptul că dinţii se pot îndrepta cu ajutorul aparatelor ortodontice la orice vârstă, atâta vreme cât dinţii sunt sănătoşi.

De asemenea, la vârsta adultă, indicaţiile ortodonţiei sunt numeroase, fiind legate şi de închiderea spaţiilor rezultate în urma extracţiilor sau de alinierea pe arcadă a unor dinţi aflaţi în poziţii greşite.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

Dinţi sensibili: care sunt cauzele care sensibilizează dinţii

8 remedii naturale pentru dureri de dinți

Alimente care afectează dinții

Pasta de dinţi: 10 utilizări inedite