Apa la genunchi: simptome, cauze, prevenţie, terapie, teste de depistare

apa la genunchi

Apa la genunchi: simptome, cauze, prevenţie, terapie, teste de depistare

Apa la genunchi poate apărea în urma loviturilor sau a bolilor reumatismale, iar lichidul care se strânge la nivelul articulaţiilor genunchiului poate duce la inflamaţii şi la dureri.

Apa la genunchi: simptome

Persoanele care au apă la genunci acuză dureri puternice în articulaţii. Genunchiul se umflă şi când are loc această acumulare de lichid, genunchiul devine tare la atingere. Daca această problemă a fost cauzată de un traumatism puternic apar şi vânătăi în jurul genunchiului.

Apa la genunchi: cauze

Printre acestea se numără osteoartrita, artrita reumatoidă, guta şi pseudoguta. În plus, apa la genunchi mai poate apărea şi în cazul tumorilor şi chisturilor.

Apa la genunchi: prevenţie

În cazul persoanelor care practică sport şi sunt mai expuse traumatismelor li se recomandă purtarea echipamentelor speciale şi purtarea unei benzi elastice de jur împrejurul genunchiului. Eşti obez? Şi persoanele obeze pot avea astfel de probleme din cauza kilogramelor care apasă pe articulaţii (este bine ca acestea să evite sporturile prea solicitante, cum ar fi aerobicul sau înotul). Odihna este şi ea primordială atunci când se doreşte prevenirea acestei probleme.

Apa la genunchi: terapie

În funcţie de afecţiunea declanşatoare şi de sfatul medicului se pune gheaţă pe genunchiul afectat, din patru în patru ore şi se ţine picioarul ridicat pe câteva perne. Gheaţa nu se aplică direct pe piele, ci pe un prosop gros pentru a proteja genunchiul. Medicul mai poate prescrie analgezice pentru diminuarea durerii. După vindecare, pacienţii pot fi sfătuiţi de medic să se recupereze cu ajutorul exerciţiilor care întăresc articulaţiile şi musculatura. În cazuri mai grave, când inflamaţia nu cedează, medicii recomandă pacienţilor injecţii cu corticoizi (substanţe antiinflamatoare) pentru tratarea inflamaţiei, dar şi aspirarea fluidului de la nivelul genunchiului în cazul infecţiilor. Un tratament adecvat poate rezolva complet acestă problemă.

Apa la genunchi: teste

Pentru a detecta exact cauzele apariţiei apei la genunchi, medicul poate prescrie câteva analize de specialitate:

  • radiografie (pentru a se convinge că nu este vorba despre dislocări sau rupturi ale articulaţiilor sau dacă nu cumva este vorba despre artrită)
  • artrocenteza (analiză prin care specialistul extrage cu seringa din lichid pentru a exclude cauzele unei infecţii)
  • IRM (prin care se scanează, cu ajutorul rezonanţei magnetice şi se verifică dacă nu este vorba despre dislocări ale oaselor şi articulaţiilor)
  • teste de sânge pentru a depista posibilele infecţii sau inflamaţii cauzate de artrită reumatoidă

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria