Antiinflamatoare: efecte adverse

Antiinflamatoare efecte adverse

Antiinflamatoare

Dintre antiinflamatoarele nesteroidiene fac parte Acidul acetilsalicilic, Ibuprofenul, Ketoprofenul, Diclofenacul, Indometacinul, Piroxicamul şi multe altele.

Se estimează că, într-o singură zi, peste un milion de persoane iau un medicament din grupul antiinflamatoarelor nesteroidiene. Peste 15% din populaţia generală utilizează, în mod regulat, medicamente din acest grup. Totuşi, mai mult de jumătate din cantitatea de antiinflamatoare nesteroidiene consumată este înregistrată la persoanele a căror vârstă depăşeşte 50 de ani.

Utilizarea antiinflamatoarelor nesteroidiene este asociată frecvent cu apariţia de efecte adverse, unele necesitând chiar spitalizarea. Multe dintre efectele adverse induse de antiinflamatoarele nesteroidiene ar putea fi prevenite, dacă se ţine cont de factorii de risc (stări patologice asociate, medicaţie concomitentă) pe care îi prezintă persoana care ia un medicament din acest grup. Administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene poate determina efecte adverse digestive, renale, hepatice, cardiovasculare, hematologice, alergice etc.

Problema majoră pe care o presupune utilizarea antiinflamatoarelor nesteroidiene este reprezentată de complicaţiile digestive: de la simpla durere abdominală, la complicaţii severe, cum ar fi ulcerul gastro-intestinal, hemoragie sau perforaţie digestivă. Diminuarea efectelor digestive poate fi realizată prin administrarea unei medicaţii cu rol protector digestiv sau prin reducerea dozelor.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

6 Alimente cu proprietăți antiinflamatoare naturale

Consum de antibiotice: România, locul 4 în Europa

5 mirodenii anti-inflamatorii pentru artrita psoriazică