Animale de companie: ce afecţiuni poţi lua de la ele

animale de companie

Animale de companie: ce afecţiuni poţi lua de la ele

  • Toxoplasmoza de la animale de companie

Boală transmisă de pisici sau în urma consumului de carne infestată şi insuficient preparată termic, toxoplasmoza este foarte periculoasă pentru femeia însarcinată, deoarece produce avort spontan sau malformaţii grave la făt. Boala poate trece neobservată, manifestându-se sub forma unei răceli banale. Parazitul care produce boala, Toxoplasma gondii, este prezent atât în materiile fecale, dar poate fi găsit şi în blana pisicii.

  • Turbarea de la animale de companie

Rabia sau turbarea este una dintre cele mai grave boli transmise de animale. De obicei, este luată prin muşcătura câinelui infestat cu virusul rabic, însă şi vulpile, pisicile şi lupii pot fi focar de infecţie. Virusul rabic ajunge repede la creier, de aceea tratamentul trebuie instituit imediat după muşcătura animalului, pentru prevenirea complicaţiilor. Se administrează ser antirabic şi cinci doze de vaccin. În lipsa vaccinării, rabia este fatală. Tot de la câine se mai pot lua giardioză, boală care la om dă tulburări divestive şi oboseală accentuată şi echinococoză, afecţiune care atacă ficatul.

  • Leptospiroză, tenie, râie, toxocaroză, microsporidioză de la animale de companie

Câinele şi pisica pot transmite leptospiroză (manifestată prin febră, cefalee), tenie (care poate da mâncărime în zona anală, scaun cu sângerări), râie (care produce bubiţe mici şi roşii la coate sau la genunchi), toxocaroză (anunţată prin febră şi scădere în greutate) sau microsporidioză (simptomul ei este roşeaţa pe corp).

  • Salmonella de la animale de companie

Persoanele care dețin țestoase trebuie să aibă mare grijă, căci 90% dintre reptile sunt purtătoare de Salmonella. Așadar, spălați-vă bine după contactul cu țestoasele și dezinfectați bine spațiul în care ați spălat terariul lor.

  • Psitacoză de la animale de companie

Ai un papagal care strănută, are penele zbârlite şi îi lăcrimează ochii? E posibil să sufere de psitacoză, aşa că du-l la veterinar. Psitacoza este o boală infecţioasă, care se poate transmite foarte ușor. La om se manifestă prin frisoane, febră, dureri de cap şi dureri musculare. Ca să previi apariţia bolii, poartă o mască atunci când trebuie să te apropii de animal.

  • Coriomeningită limfocitară de la animale de companie

Din fericire, este o boală rară, care însă se transmite la om. Hamsterii bolnavi pot să nu prezinte niciun simptom sau pot avea convulsii şi pot da semne de oboseală. La om, simptomele sunt asemănătoare gripei: dureri de cap, febră, dureri musculare. Poţi contracta boala dacă inhalezi particule care provin din excrementele hamsterului. De aceea, poartă mască atunci când îi cureţi cuşca și spală-te pe mâini de fiecare dată.

Citeşte şi alte articole:

Beneficiile unui animal de companie

Dormi în pat cu animalul de companie?

Citeşte şi alte articole despre animale pe www.iubitordeanimale.ro