Ananas: beneficii, contraindicații şi calorii

Ananas

Ananas

Ananasul (Ananas comosus) este un fruct comestibil cărnos, cu gust dulce-acrișor și foarte aromat. Are numele comun atât al plantei tropicale cât și al fructului. Conține vitaminele A, B, B1 și C.

Conține de asemenea beta-caroten, potasiu, magneziu și săruri minerale. Stimulând organismul, este recomandat mai ales pentru buna sa digestibilitate.

Ananasul facilitează secreţia gastrică şi ameliorează durerile de stomac, are proprietăţi inflamatorii, dar poate juca un rol important şi în depresie.

Ananasul este un fruct bogat în vitaminele A şi C, conţine ace fine de oxalat de calciu, iar acestea au un efect dezagreabil la nivelul limbii.

Bromelina conţinută de ananas este o enzimă ce scindează proteinele în peptide, accelerând digestia acestora.

Ea stimulează digestia şi activitatea intestinului subţire, permiţând digerarea rapidă a proteinelor şi albuminelor. Prin acest mecanism, ananasul este implicat în curele de slăbire, ducând la scăderea celulitei.

Bromelina împiedică creşterea nivelului de insulină, hormon al cărui nivel în sînge creşte atunci când ingerăm zaharuri sub formă de grăsimi.

De aceea, persoanele diabetice trebuie să îl consume cu moderaţie.

Bromelina este distrusă prin fierbere, aşa că ananasul trebuie consumat proaspăt pentru a avea aceste efecte.

Beneficii

Conţinutul crescut în iod al ananasului permite o bună funcţionare a glandei tiroide.

Ananasul are rol vermifug (de distrugere a viermilor intestinali) mai ales pentru ascarizi.

În cazul depresiei, ananasul determină o stimulare viguroasă a sistemului nervos, fiind de asemenea benefic în cazul pierderilor de memorie, bolilor hepatice (mai ales icter) şi ale splinei.

De asemenea, reglează pierderile menstruale în cazul amenoreei.

Totodată, ananasul are o acţiune antianemică şi luptă împotriva artritei, gutei, calculilor biliari şi renali, fiind recomandat la copiii în plină creştere.

De asemenea, ananasul scade febra, distruge germenii infecţioşi şi elimină toxinele.

Ananasul normalizează secreţiile mucoaselor inflamate, din acest motiv este utilizat pentru durerile în gât, pentru cele de la nivelul gurii, în bronşite, răceli şi astm.

Ananasul combate inflamaţia şi scade edemele care se formează după operaţie sau un traumatism.

Sucul proaspăt de ananas este recomandat în cazul difteriei, deoarece dizolvă falsele membrane ce se formează la nivelul mucoasei gâtului.

Este recomandat a se bea câteva guri la fiecare două ore.

Datorită conţinutului de betacaroten, ananasul reduce cu până la 35% riscul de tulburări oculare, cum ar fi degenerescenta maculară a retinei, ce reduce abilitatea de a citi sau de a recunoaşte chipurile.

Conţine bromelina, pectine, polizaharide, vitamina c, triptofan, serotonina, minerale si vitamine, fibre; datorită bromelinei, fructul de ananas este foarte util în asigurarea unei bune funcţionări a tractului gastro-intestinal, sucul de ananas putând chiar înlocui sucul gastric;

Bromelina ajută în procesul de ardere a grăsimilor, aceasta fiind vinovată şi pentru desfacerea proteinelor;

Are calorii negative, adică se consuma mai multa energie pentru digestia ananasului decât conţinutul lui în calorii;

Sucul proaspăt de ananas are si efecte antiinflamatoare;

Anticancerigen, vermifug;

Tulpina de ananas are virtuţi medicinale, conţinând o enzima ce blochează creşterea nivelului de insulină în sânge şi transformarea zaharidelor în glucide;

Conţine glutamină, un aminoacid neesenţial, cea mai mare parte a lui fiind stocata în muşchi, dar se găseşte si în creier, plămâni, sânge şi ficat foarte utilă în refacerea de după antrenament;

Foarte bun pentru combaterea celulitei dar şi în tratarea depresiilor şi îmbunătăţirea memoriei şi a capacitătii de concentrare (datorită conţinutului de serotonina şi triptofan);

Intăreşte oasele, datorită conţinutului mare de mangan, mineral esenţial în formarea oaselor şi a ţesuturilor conjunctive;

Antiiflamator, efect revigorant, purgativ, detoxifiant, antidepresiv

Contraindicații

Specialiştii avertizează că sucul de ananas creşte aciditatea sucului gastric, motiv pentru care nu este recomandat în cazuri de ulcer gastric şi hiperaciditate.

Persoanele cu hemofilie, hemoragii interne trebuie şi ele să manifeste prudenţă în consumarea acestui fruct.

Femeile gravide şi cele care alăptează ar trebui să consume ananas cu moderaţie.

Ananasul trebuie mâncat copt şi singur. Substanţele acide pe care le conţine nu sunt compatibile cu alte fructe.

Valori nutriționale Ananas

Valoare per 100 g

  • Calorii (kcal) 50
  • Lipide totale 0,1 g
  • Lipide saturate 0 g
  • Lipide polinesaturate 0 g
  • Lipide mononesaturate 0 g
  • Colesterol 0 mg
  • Sodiu 1 mg
  • Potasiu 109 mg
  • Carbohidrați 13 g
  • Fibre alimentare 1,4 g
  • Zahăr 10 g
  • Proteine 0,5 g
  • Vitamina A 58 IU
  • Vitamina C 47,8 mg
  • Calciu 13 mg
  • Fier 0,3 mg
  • Vitamina D 0 IU
  • Vitamina B6 0,1 mg
  • Vitamina B-12 0 µg
  • Magneziu 12 mg

Incearca si Dieta cu Ananas

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Ne puteți găsi pe Instagram Doftoria și pe Twitter Doftoria

Citeşte şi alte articole:

Ananas pentru pierderea în greutate

Suc de ananas: îmbunătățește activitatea mentală și arderea grăsimilor