Alune de pădure: beneficii, proprietăți și contraindicații

Alune de pădure

Alune de pădure

Alunele de pădure pot fi consumate sub diverse forme: crude (oferă cele mai multe beneficii) sau prăjite (au un gust pe care foarte mulți oameni îl găsesc mai plăcut);

în salate de legume (grăsimile sănătoase prezente în alune facilitează absorbția deverșilor nutrienți găsiți în legume) sau în salate de fructe uscate, nuci și semințe, în înghețată…

Asociația germană pentru nutriție (DGE) recomandă consumul regulat al alunelor de pădure, deoarece includerea în dieta zilnică a unei cantități de până la 25 de grame de alune aduce beneficii pentru sănătate;

contribuind la prevenirea ateroscrelozei (efect datorat profilului sănătos al acizilor grași conținuți – acizi grași alintați la nivel popular și cu denumirea de ”grăsimi bune”).

Beneficii Alune de pădure

Alune de pădure: Oferă protecție pentru sistemul cardiovascular

Alunele de pădure sunt o sursă bogată în acizi grași mononesaturați, precum acidul oleic, și în acizi grași esențiali (acidul linoleic) care ajută la scăderea colesterolului rău (LDL) și la creșterea colesterolului bun (HDL).

Studiile efectuate au sugerat că o dietă mediteraneană bogată în acizi grași mononesaturați ajută la prevenirea bolilor la arterele coronare și a accidentului vascular cerebral, fapt datorat profilului benefic al lipidelor pe care îl produce în interiorul sângelului.

În plus, alunele de pădure – datorită conținutului lor bogat în folat – contribuie la scăderea nivelului homocisteinei, reducând astfel riscul de boli de inimă.

Alune de pădure: Stimulează și îmbunătățește digestia

Alunele de pădure, la fel ca și celelalte nuci, sunt o sursă excelentă de fibre alimentare.

Fibrele alimentare își asumă – de bună voie și nesilite de nimeni – rolul de ”măturători” care fac curățenie în tractul tău digestiv, ajutând la expulzarea reziduurilor și a tot felul de substanțe nedorite afară din organism.

În plus, fibrele joacă un rol important în:

 • reglarea nivelului glicemiei;
 • controlul greutății;
 • promovarea sănătății sistemului cardiovascular;
 • protejarea pielii;
 • prevenirea formării pietrelor la vezica biliară și la rinichi;
 • atenuarea sindromului colonului iritabil;
 • reducrea riscului de formare a hemoroizilor;
 • reducrea riscului de a suferi infarct;
 • hrănirea florei bacteriene ”prietenoase”.

Beneficiile aduse de consumul de fibre stau tocmai în faptul că acestea nu pot fi digerate de către organism.

Fibrele solubile, așa cum sunt găsite în alunele de pădure, fistic și migdale, precum și alte feluri de nuci, se transformă în tractul digestiv într-o substanță cu textură gelatinoasă, ceea ce are ca efect reducerea digestiei.

Datorită simțământului de sațietate instalat te simți sătul o perioadă mai lungă de timp, fiind una dintre explicațiile pentru faptul că alunele de pădure, la fel ca alte tipuri de nuci, alune și migdale, ajută la controlul greutății.

Alune de pădure: Contribuie la asigurarea necesarului de proteine

O porție de doar 28 grame de alune de pădure conține 4 g de proteine, ceea ce corespunde unui procent de 8% din doza zilnică recomandată (DZR) – aspect foarte important mai ales pentru persoanele înclinate spre alimentatia vegetariană.

Ca bază de comparație – un ou obișnuit furnizează 5,5 g de proteine. Nucile însă, spre deosebire de ouă nu conțin colesterol deloc și nici alte ”dureri” care vin sub forma de diverși hormoni sau factori de creștere!

Alunele de pădure – ca și migdalele, fisticul sau celelalte feluri de nuci – sunt relativ sărace în carbohidrați.

De aceea, persoanelor implicate intens în activitățile fizice, cum ar fi atleții, le este recomandat să combine nucile cu fructele uscate (cum ar fi prunele uscate, stafidele, smochinele uscate sau curmalele uscate), care sunt mult mai bogate în carbohidrați.

În plus, deoarece alunele de pădure sunt sărace în vitamina C este recomandat să le consumați împreună cu alte fructe și legume bogate în vitamina C (deoarece aceasta facilitează absorbția fierului în intestin).

Alune de pădure: Contribuie la întărirea sistemului imunitar

Alunele de pădure conțin multe vitamine și minerale care acționează în rol de antioxidanți puternici.

Antioxidanții au o funcție foarte importantă în potolirea ”foamei de lup” a radicalilor liberi, substanțe care sunt considerate a fi responsabile pentru îmbătrânirea prematură și agravarea riscurilor de îmbolnăvire de diverse boli, ajutând astfel la prevenirea unor boli grave precum cancerul sau bolile de inimă.

Alunele de pădure sunt – așa cum s-a amintit deja – o sursă excelentă de vitamina E, care contribuie în lupta împotriva inflamațiilor și a proceselor cauzatoare de îmbătrânire.

Alunele de pădure sunt de asemenea o sursă excelentă de mangan, care nu este în sine un antioxidant, însă acesta contribuie din plin la sinteza unor enzime care au acest rol antioxidant.

Alune de pădure: Te ajută să previi formarea de pietre la rinichi

Un renumit fitoterapeut francez, subliniază beneficiile alunelor de pădure în prevenirea formării de pietre la rinichi.

Includerea lor ca o componentă regulată în dieta celor care suferă de litiază renală, în special în caz de calculi de urați, are rezultate pozitive. O mână de alune de pădure în fiecare dimineață are rezultate bune.

Alune de pădure: Este de folos celor care suferă de intoleranța la gluten

Alunele de pădure, la fel ca și migdalele, nu conțin gluten, ceea ce este foarte important pentru persoanele care sunt silite să adopte o dietă liberă de gluten, cum ar fi cazul celor care suferă de boala celiacă.

Alune de pădure: Te ajută să slăbești sau să-ți ții sub control greutatea corporală

Lupta cu kilogramele este o luptă grea pentru multă lume din zilele noastre!

Dacă dorești să scapi de kilogramele de pe tine sau dacă vrei să-ți menții greutatea corporală sub control, atunci consumul de nuci, în general, și a alunelor de nuci pădure, în particular, este o idee cât se poate de bună!

Persoanele care consumă în mod regulat nuci se bucură de o greutate corporală mai aspectuoasă, ca să nu spun mai sănătoasă, și rate de obezitate mai scăzute în comparație cu cei care – din diverse motive, justificate sau mai puțin justificate în cele mai dese cazuri – evită mâncatul de nuci.

Alunele de pădure sunt benefice în menținerea sub control a greutății corporale – fapt datorat prezenței din belșug atât a unor proteine și grăsimi sănătoase, cât și a unor fibre alimentare care determină un grad ridicat de sațietate, ajutându-te să te simți sătul și plin de energie o perioadă mai lungă de timp. Astfel se reduce nevoia de a mânca între mese.

Alune de pădure: Ajută să-ți menții pielea tânără și sănătoasă

Efectul de protejare a pielii este datorat prezenței din belșug a vitaminei E (doar 28 g de alune de pădure furnizează 21% din doza zilinică recomandată de vitamina E), precum și a unei concentrații ridicate de alți antioxidanți care protejează pielea de efectele adverse ale îmbătrânirii.

Vitamina E ajută la menținerea aspectului tânăr prin întârzierea îmbătrânirii celulare cauzate de oxidare.

Beneficiile vitaminii E însă nu se opresc aici. Aceasta mai este benefică și în următoarele cazuri:

 • ajută la furnizarea oxigenului către organism, oferind astfel mai multă rezistență;
 • ajută la prevenirea diferitelor forme de cancer;
 • întărește sistemul imunitar, crescând puterea celulelor T care luptă împotriva bolilor;
 • previne și dizolvă cheagurile de sânge;
 • ajută la reducerea oboselii;
 • reduce riscul de apariție a cataractei;
 • acționând ca un diuretic poate contribui la reducerea tensiunii arteriale;
 • ajută la prevenirea avorturilor;
 • ajută la atenuarea crampelor și durerilor musculare;
 • scade riscul de boală cardiacă ischemică și de accidente vasculare cerebrale.

Alune de pădure: Te ajută să concepi și să naști copii sănătoși

Alunele de pădure sunt o bună sursă de folat (28 g de alune acoperă necesarul zilnic din această vitamină, care face parte din grupul de vitamine E, în proporție de 8%).

Femeile care doresc că să devină mame, precum și cele care se află în primele săptămâni de sarcină, trebuie să se asigure că dispun de un aport suficient de vitamina E, aceasta fiind absolut necesară pentru o dezvoltare normală a copilului.

Folatul este important nu numai pentru femei, ci și pentru bărbați, contribuind la mărirea fertilității prin creșterea numărul de spermatozoizi la bărbați.

Proprietăți terapeutice: antinflamator, astringent, antiacneic, digestiv, anergizant, febrifug, nutritiv, vermifug, tonifiant etc.

Uz intern:

 • bogat în acizi grași nesaturați adjuvant în hipercolesterolemie și contribuie la scăderea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare;
 • ajută la reducerea hipertensiunii arteriale și previne tahicardia;
 • îmbunătățește circulația fiind recomandat în caz de varice;
 • contribuie la întărirea sistemul imunitar;
 • previne litiaza urinară;
 • sură de antioxidanți care ajută la prevenirea cancerului;
 • bun antiinflamator, adjuvant în durerea lombara, dureri musculare și dureri abdominale.
 • adjuvant în caz de stress, depresie și insomnii.

Uz extern:

 • recomandat tuturor tipurilor de ten, în special pentru tenul acneic datorită proprietății sale astringente și de reglare a secreției de sebum;
 • hrănește și hidratează în profunzime tenul uscat și matur;
 • previne îmbătrånirea prematură a tenului și apariția ridurilor;
 • previne și tratează celulita și vergeturile;
 • dă elasticitate pielii;
 • recomandat în caz de: dermatite, ulcere cutanate și plăgi superficiale.

Alune de pădure: Utilizări

Extragerea de ulei! Prin presare, din alunele de pădure se obține un ulei comestibil, folosit și în industria farmaceutică pentru prepararea anumitor creme indicate pentru micoza și eczema.

Prepararea produselor de cofetărie! Atât alunele de pădure integrale, cât și turtele rezultate în urma extragerii uleiului din alunele de pădure sunt folosite la pregătirea diverselor produse de cofetărie!

Hrană pentru animale! Pentru îngrășarea animalelor sunt utilizate turtele rezultate de la presarea alunelor de pădure.

Împletituri! Lujerii de alun se folosesc prin despicare la împletituri.

Alune de pădure: Contraindicații

Alergia provocată de alune

Deși sunt foarte sănătoase, alunele pot provoca alergii grave, motiv pentru care nici nu se recomandă copiilor mai mici de 1 an.

Reacția alergică apare la câteva minute după consum, sau chiar și la simplul contact cu acestea.

Cele mai frecvente simptome includ:

 • umflarea și iritarea bruscă a pielii;
 • mâncărimi pe tot corpul, mai ales în zona ochilor;
 • senzație de sufocare;
 • senzație de furnicături pe limbă și pe buze;
 • dureri abdominale, vomă, diaree;
 • mâncărimi ale nasului sau strănuturi frecvente.

Există și cazuri soldate cu șoc anafilactic (blocarea căilor respiratorii) și deces.

De aceea, atunci când îi dai prima dată copilului alune, trebuie să îl observi atent, pentru a putea interveni rapid în caz de alergie.

Intervenția în caz de soc anafilactic presupune administrarea unei doze injectabile de epinefrină.

Epinefrina este un hormon care ajută la deschiderea căilor respiratorii și îmbunătățește respirația și presiunea sângelui, reducând reacția alergică din organism.

După administrarea de epinefrină, copilul trebuie dus la secția de urgentă a celui mai apropiat spital.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

Anafilaxia: alergii alimentare

Alergia la alune: simptome, cauze și prim ajutor

Alun Românesc: proprietăţi și remedii

Cum să faci unt de nuci

Nucile, cum se prepară şi consumă

Nuci verzi: beneficiile terapeutice ale acestora

Ce beneficii îţi aduce consumul de nuci și în ce tratamente poate fi de folos