Alun Românesc: proprietăţi și remedii

Alun Românesc doftoria

Alun Românesc

Alunul românesc are proprietăţi medicinale care se cunosc de foarte multă vreme. Alunele sunt bogate în vitamine A, B1, B2, C, dar și calciu, fosfor, fier, și potasiu.

Remedii cu Alun Românesc

Anemie – Se consumă alune datorită conţinutului ridicat de fier și fosfor.

Creștere – Datorită conţinutului bogat de calciu, alunele sunt un stimulent foarte bun pentru creșterea copiilor.

Colesterol – Alunele scad nivelul colesterolului.

Teniază – Se înghite în fiecare dimineaţă, timp de două săptămâni câte o linguriţă de ulei de alune.

Litiază urinară – Se mănâncă alune sau se face cură de două săptămâni cu ulei de alune.

Tonificarea vaselor – Preventiv, se iau câte 60 de picături de extract de frunze de alun (zilnic). Combate apariţia varicelor.

Graviditate – Alunele consumate în timpul sarcinii reprezinta un energizant și un revitalizant natural.

Tuberculoză – Datorita conţinutului de materii grase li se recomandă celor bolnavi de boli pulmonare să mănânce nuci, alune și migdale.

Mod de administrare:

Fructe crude – Se consumă fără a se praji înainte.

Ulei de Alune – Se obţine prin presarea la rece și se găsește la magazinele naturiste fiind bun în tratarea diareei.

Macerat de muguri – Se culeg mugurii, se mărunţesc și se lasă la macerat timp de 12 ore la temperatura camerei. Se strecoară lichidul rezultat și se păstrează în sticluţe într-un loc răcoros.

Infuzie de muguri – Pe o mână de muguri mărunţiţi se toarnă apa fierbinte și se dă putin în clocot. Se beau două căni pe zi. Este bun în tratarea afecţiunilor hepatice.

Infuzie din frunze – Se prepară ca și infuzia de muguri. Este bună în tratamentul ulcerelor varicoase, în tratarea varicelor și a plăgilor. Se fac băi sau se aplică sub formă de comprese pe zona afectată.