Alimente și plante antibacteriene

Alimente și plante antibacteriene

Alimente și plante antibacteriene:

Alimentele și plantele antibacteriene sunt produse naturale având proprietăți antibiotice care ajută la combaterea infecțiilor și la menținerea bacteriilor bune din organism.

Infecțiile și răcelile pot fi combătute și cu ajutorul medicamentelor din natură.

Aceste alimente antibacteriene nu înlocuiesc sfaturile competente ale unui medic, însă pot completa cu succes un tratament sau pot fi folosite în mod preventiv pentru a menține un sistem imunitar puternic.

Alimente și plante antibacteriene: Miere

Mierea a fost considerată și apreciată încă din vremuri străvechi ca fiind unul dintre cele mai bune remedii vindecătoare ale rănilor și infecțiilor.

Are proprietăți curative foarte puternice: antibacteriene, antimicrobiene, antivirale, antioxidante, antiseptice, antiinflamatorii și antifungice, făcând-o extrem de eficientă pentru întărirea sistemului imunitar și ameliorarea multor probleme de sănătate.

Mierea se poate folosi pentru combaterea infecțiilor în cazul rănilor și tăieturilor. În unele cazuri, mierea este foarte eficientă pentru tratarea infecțiilor gâtului.

Mierea conține o proteină care îi conferă proprietăți antibacteriene și o enzimă care ajută la eliminarea bacteriilor.

Alimente și plante antibacteriene: Varza

Varza, foarte bogată în fitonutrienți, oferă o serie întreagă de beneficii pentru sănătate, incluzând efectele sale antiinflamatorii și protecția pe care o oferă tractului digestiv și sistemului cardiovascular.

Terapeutic, se folosește sub formă de suc, eventual cu adaos de suc de morcovi, ajutând la prevenirea infecțiilor și la detoxifierea organismului.

Fiind o sursă bogată de vitamina C, varza contribuie la prevenirea și tratarea multor boli, precum scorbutul (deficiența de vitamina C), ulcerul, anumite tipuri de cancer, depresia, bolile autoimune, gripa și răcelile, etc.

Totodată, varza ajuta la vindecarea rănilor și a țesuturilor lezate, reglează funcționarea sistemului nervos și reduce simptomele bolilor neuronale degenerative, precum sindromul Alzheimer.

Alimente și plante antibacteriene: Usturoiul

Alicina pe care o conține usturoiul face din acesta unul dintre cei mai puternici aliați împotriva răcelilor, ale gripei, dar și ale infecțiilor tractului urinar.

În cazul răcelilor, usturoiul te va ajuta să respiri mai ușor. Mai mult,are și proprietăți antimicrobiene. Îl poți consuma tăiat mărunt.

Alimente și plante antibacteriene: Lămâiul

Lămâia este un aliment având efecte puternice antibacteriene. Vitamina C conținută de lămâie stimulează producția de anticorpi din sânge care atacă microorganismele invadatoare.

S-a dovedit ca persoanele care consumă zilnic o lămâie sau sucul acesteia se îmbolnăvesc mai rar, iar gripa și răceala le ocolesc.

Lămâia este folosită pentru tratarea infecțiilor gâtului. Poate fi consumată crudă sau se poate folosi sub formă de suc proaspăt amestecat cu miere.

Gargara cu un amestec de miere și lămâie este foarte eficientă pentru ameliorarea infecțiilor din gât.

Alimente și plante antibacteriene: Merișorul

Sucul de merișoare se folosește în tratarea infecțiilor tractului urinar. Infecțiile urinare sunt extrem de frecvente la femei, iar odată ce apar au tendința să fie recurente.

Într-un studiu medical efectuat asupra efectelor merișoarelor în prevenirea infecțiilor tractului urinar, s-a demonstrat că femeile care au consumat frecvent produse cu merișor au prezentat un risc de 2 ori mai mic de a dezvolta simptomele acestui tip de infecție.

Consumate sub formă de suc sau de tablete, merișoarele și-au dovedit eficiența în asigurarea unui tract urinar sănătos. Dacă se folosește suc de merișoare, este preferabil să se folosească un suc care să fie pur și să nu conțină zahăr sau alte adaosuri.

Consumarea periodică a sucului de merișoare previne aceste infecții, iar consumul său în cazul în care infecția urinară s-a declanșat deja, acesta ajută la eliminarea mai rapidă a bacteriilor.

Alimente și plante antibacteriene: Menta

Un studiu medical efectuat recent a arătat că uleiul esențial de mentă este eficient în combaterea a 22 de tipuri diferite de bacterii. De fapt, multe produse pentru igiena dentară conțin mentă pentru a anihila bacteriile care produc respirația urât mirositoare.

Menta se mai poate folosi atât sub formă de pulbere cât și sub formă de ulei.

Alimente și plante antibacteriene: Oregano

Oregano luptă împotriva infecțiilor provocate de bacterii și fungi. Proprietăţile antibacteriene ale uleiului de oregano au fost demonstrate în urma mai multor cercetări.

Poate fi folosit pentru tratarea răcelilor,bronşitelor,virozelor.

Alimente și plante antibacteriene: Ghimbirul

Ghimbirul este foarte folosit pentru uz medicinal, în principal pentru a ameliora durerile de stomac, greața provocată de mișcare și indigestiile.

Însă ghimbirul este de asemenea un stimulent natural al sistemului imunitar și are proprietăți anti-inflamatorii și analgezice datorită compușilor săi fenolici bioactivi.

Consumul frecvent al ghimbirului ajută la prevenirea infecțiilor pulmonare și digestive. Ghimbirul poate fi folosit crud sau sub formă de pulbere sau ceai.

Alimente și plante antibacteriene: Scorțișoara

Foarte cunoscută pentru proprietăţile sale antivirale şi antimicrobiene, scorţişoara stimulează funcţionarea sistemului imunitar.

Scorțișoara ajută la înlăturarea frisoanelor, iar combinată cu miere, scorțișoara este un remediu prețios in lupta cu răceala și gripa.

Uleiul esențial de scortișoară are efect asupra a 99,99% dintre microbi, fiind eficient chiar şi asupra celor rezistenți la antibiotice.

Uleiul de scortișoară este recomandat pentru tratarea răcelilor, guturaiului şi a gripei.

O picătură din ulei de scortișoară, de trei ori pe zi, în puţină miere de albine, are efect rapid.

Alimente și plante antibacteriene: Grapefruit

Bogat în antioxidanți, vitaminele C, A, B1 și B2, în calciu și în potasiu, acest fruct are și proprietăți antibacteriene.

Cel mai eficient uleiul din sâmbure de grapefruit,pe care îl poți cumpăra de la magazinele naturiste.

Alimente și plante antibacteriene: Eucaliptul (Ulei de eucalipt)

Această plantă și-a dovedit eficacitatea în ameliorarea simptomelor infecțiilor urinare și a celor respiratorii.

Are nu numai proprietăți antibacteriene, ci și antifungice și antiseptice.

Pentru prepararea remediilor împotriva tusei, a laringitelor, faringitelor, răcelilor trebuie să pui două picături de ulei de eucalipt într-o cană cu apă fierbinte, lași câteva minutute, după care bei.

Alimente și plante antibacteriene: Gheara-mâței

Această plantă, originară din America de Sud are atât proprietăți antibacteriene, cât și antivirale.

În scop medicinal se folosește rădăcina,dar aveți grijă, este recomandată doar la sfatul unui medic.

Este de ajutor în vindecarea infecțiilor tractului urinar, dar este recomandată și pentru întărirea sistemului imunitar.

Alimente și plante antibacteriene: Pinul

Mugurii de pinconţin flavonoizi și vitamina C, iar acele sunt bogate în pinosolvină, care are proprietăţi anitibacetiene.

Uleiul esențial de pin este indicat în tratarea infecțiilor căilor respiratorii, dar și a infecțiilor urinare.

În caz de infecție respiratorie, pui 10-15 picături într-un vas cu apă fierbinte, după care faci inhalații.

Acestea sunt doar câteva exemple de alimente și plante care au proprietăți antibacteriene.

Înainte de a le include în dietă, aveți în vedere să fiți alergic la acestea sau că nu interacționează negativ cu vreun tratament medical pe care îl urmați.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Ne puteți găsi pe Instagram Doftoria și pe Twitter Doftoria

Citeşte şi alte Articole