Alimente pentru concentrare

Alimente pentru concentrare

Alimente pentru concentrare

Ceața mentală și lipsa de concentrare pot fi foarte enervante, mai ales în zilele în care e musai să fii productivă.

O explicație ar fi putea fi carenţele alimentare, dar şi un stil de viață agitat.

Ca să remediezi această problemă poţi apela la o soluţie simplă şi sănătoasă: să începi să consumi alimente care îţi măresc puterea de concentrare, în paralel cu introducerea unui program adecvat de somn.

Specialiştii ne sfătuiesc să dedicăm zilnic aproximativ opt ore odihnei.

Alimente pentru concentrare

Stresul este şi el un alt mare duşman al concentrării.

În momentele în care eşti foarte stresat, stai din ce în ce mai prost la capitolul organizare şi nu mai reuşeşti să duci la bun sfârşit sarcinile pe care le ai de îndeplinit.

De vină pentru lipsa ta de concentrare poate fi şi folosirea prea multor gadgeturi în acelaşi timp.

În această categorie intră telefonul mobil, computerul şi tableta.

Deoarece eşti mereu tentată de a te concentrat pe mesajele emise de acestea, rişti să-ţi pierzi din abilităţile de a asculta şi de a fi atent la cei din jurul tău.

Alimente pentru concentrare

Alte persoane, însă, pot pune lipsa de concentare pe seama unei diete necorespunzătoare.

Puterea de concentrare poate scădea din pricina unei diete precare.

S-a observat că persoanele care sar peste micul dejun nu reuşesc să dea randament la şcoală sau la birou.

Totodată, persoanele care au o dietă din care lipsesc acizii graşi esențiali (omega 3 şi omega 6) riscă să se confrunte cu declinul rapid al funcţiei cognitive, adică să îmbătrânească intelectual.

Per ansamblu, ca să îţi îmbunătăţeşti puterea de concentrare contează foarte mult să faci nişte schimbări în modul de viaţă: să dormi atât cât trebuie, să diminuezi nivelul de stres şi să ai o dietă corectă.

Alimente pentru concentrare

Ca să-ți poți menține creierul focusat pe o singură activitate, e necesar ca acesta să fie hranit cu un „cocktail” complex de neurotransmițători și hormoni.

Printre oamenii cu cele mai mari probleme de concentrare se află cei afectați de boala celiacă (produce o reacție autoimună la gluten, proteina care se găsește în cereale – făină, ovăz, orz și secară) sau intoleranță la lactoză sau soia.

Dacă ești alergică, aceste ingrediente cauzează o inflamație în corp, una dintre consecințe fiind lipsa de concentrare. Niște analize de sânge te vor ajuta să afli dacă ai astfel de alergii alimentare.

Dacă stomacul tău face eforturi pentru a digera anumite alimente, deshidratarea poate îngreuna și mai mult acest proces. În plus, lipsa apei poate afecta memoria, cauzează oboseală și dureri de cap — niciuna dintre acestea nu îți vor fi de ajutor când ai nevoie de concentrare.

În săptămâna dinaintea menstruației, fluctuațiile de estrogen și progesteron îți pot afecta puterea de concentrare și pot cauza confuzie.

Creierul nostru percepe orice conflict ca pe un pericol, așa că anxietatea e un răspuns normal, de apărare.

Consecința e că nu prea te mai poți gândi la altceva sau, dacă o faci, nu vei da randament maximum. Stabilește cu ea o oră pentru a vă rezolva problemele, apoi pune aceste gânduri deoparte și focusează-te pe cei de făcut.

Când nivelul de fier din sânge scade (deficienta de fier), performanțele cognitive și concentrarea se prăbușesc de asemenea.

Combină alimentele bogate în fier — carnea roșie, porcul, fructele de mare, spanacul, semințele de dovleac și ciocolata amăruie — cu ingrediente bogate în vitamine C, cum ar fi citricele, pentru absorbție maximă.

Atunci când sari peste micul dejun, dar te scalzi în cofeină, îi dai organismului tău două semnale pentru a activa hormonii stresului (cortizolul și adrenalina).

Astfel, corpul tău intră în faza de luptă pentru supraviețuire, scăzând la minimum nivelul de concentrare. Pentru un creier sănătos și în formă maximă, păstrează cafeaua, dar combin-o cu un mic dejun bogat.

Alimente pentru concentrare

Seminţele şi nucile sunt o sursă excelentă de vitamina E. Această vitamina este un antioxidant asociat cu diminuarea riscului de îmbătrânire cognitivă prematură. Pe lângă vitamina E, nucile mai conţin şi vitamina B, magneziu, dar şi Omega 3, care susţin funcţiile sistemului nervos.

Nu uita să introduci în alimentaţia zilnică nuci, migdale, alune, seminţe de floarea soarelui, seminţe de dovleac, seminţe de susan sau nuci pecan, precum şi unturi nehidrogenate, aşa cum sunt untul de migdale sau untul de alune (unt de nuci).

Poţi să consumi nucile şi seminţele fie crude, fie lejer prăjite, dar nu trebuie să conţină multă sare.

O sursă excelentă de proteine asociate cu îmbunătăţirea puterii de concentrare este peştele. Acesta este bogat în acizi Omega 3, care sunt esenţiali pentru funcţionarea bună a creierului şi pentru dezvoltarea acestuia.

Printre beneficiile acizilor se numără diminuarea riscului de demenţă şi de accident cerebral, încetinirea declinului psihic şi deţinerea unui rol vital în îmbunătăţirea memoriei.

Ca să putem să ne bucurăm de toate acestea, medicii ne recomandă să mâncăm peşte de două ori pe săptămână ca să menţinem puterea de concentrare.

Când vine vorba despre sănătatea creierului, apelam la avocado. Acesta este un fruct care conţine grăsimi monosaturate, cu rol foarte important în buna circulaţie a sângelui şi, implicit, cu rol în menţinearea unui creier sănătos.

Avocado mai are printre proprietăţi faptul că ajută la scăderea tensiunii arteriale, ştiut fiind că hipertensiunea este un factor de risc pentru buna funcţionare a creierului.

Afinele sunt superfructe pentru creier, conform studiilor întreprinse. Este suficient să mănânci o porţie de afine la prânz şi concentrarea şi atenţia ta vor fi îmbunătăţite, iar efectul se va vedea timp de patru ore.

Acest lucru este posibil datorită antioxidanţilor din afine care stimulează circulaţia sângelui şi a oxigenului către creier şi reuşesc să ţină mintea în alertă.

Totodată, afinele sunt recunoscute pentru rolul lor de a proteja creierul de acţiunea oxidantă a stresului şi reduc riscul apariţiei unor boli ca Alzheimer şi demenţă.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte Articole