Alimente interzise în bolile de ficat şi alimente permise

Alimente interzise în bolile de ficat

Alimente interzise în bolile de ficat

Ficatul este o adevărată uzină care ne ajută să scăpăm de substanţele toxice din organism.

El curăţă şi detoxifică aproape doi litri de sânge în fiecare minut.

Mâncarea cu un conținut bogat de grăsimi va avea efecte negative ce se vor resimți pe perioade mari de timp.

Oboseala cronică, infecţiile frecvente, constipaţia, pungile de sub ochi sau problemele menstruale pot fi semne că ficatul „nu se simte bine”.

La primele semne de oboseală, trebuie să iei măsuri atât curative cât și preventive.

Ne putem confrunta cu o boală de ficat atunci când avem una dintre următoarele simptome:

  • Stare inexplicabilă de oboseală
  • Somnolenţă exagerată
  • Variaţii ale poftei de mâncare
  • Coloraţia galbenă a tegumentelor şi mucoaselor
  • Senzaţie de greutate (presiune) în partea dreaptă, sub coaste
  • Stari de greaţă, vomă, apar de obicei la debutul unei boli de ficat
  • Sângerarea gingiilor, sângerări nazale (epistaxis) – în cazul hepatitelor cronice
  • Umflarea abdomenului
  • Constipaţia cronică, asociată cu cu balonarea
  • Senzaţie de acru sau de amar în gură
  • Limba uscată
  • Uneori uşoare stări febrile
  • Umflarea picioarelor (edeme)
  • Simptome de depresie

Tot el are rolul important de prevenire a bolilor şi, atunci când funcţionează normal, stochează vitamine şi produce proteine.

De cele mai multe ori, bolile ficatului survin în urma unei alimentații nesănătoase (excese ale unor produse alimentare toxice).

Este momentul unor măsuri radicale în privinţa alimentaţiei.

Dacă vrei să te ferești de bolile de ficat sau să nu le agravezi pe cele existente, îți prezentăm o listă cu alimentele interzise.

Există persoane care necesită o atenţie specială şi un control minuţios hepatic:

  • Consumatorii de alcool
  • Femeile care iau anticoncepţionale
  • Bolnavii care au avut hepatită sau icter de altă cauză
  • Pacienţii cu diabet zaharat
  • Pacienţii obezi
  • Pacienţii cu colesterol crescut ( Hipercolesterolemia )
  • Persoanele care lucrează în mediu toxic sau care consumă substanţe toxice

Carnea este o sursă bună de vitamina B12, dar și de proteină animală, însă atât timp cât nu faci excese.

În momentul în care ficatul tău a început să fie afectat este indicat să renunți sau să diminuezi drastic porția de carne consumată, mai ales de cea roșie, în funcție și de recomandarea medicului curant.

Alimenetele de origine animală în acest caz devin foarte greu de metabolizat, iar organismul tău are nevoie de energie pentru a se auto-repara.

Deci este o ocazie minunată de a consuma cât mai multe legume proaspete și fructe pentru a se bucura de energie și sănătate.

Atât carnea roșie, lactatele cât și ouăle pot îngreuna activitatea ficatului.

Alimente interzise în bolile de ficat – alimente bogate în colesterol

Printre alimentele interzise în bolile de ficat se numără cele bogate în colesterol, precum carne roșie, creveții, margarina, maioneza, untul, frișca și gălbenușul de ou.

Acestea au un risc ridicat de a provoca boli de ficat.

Medicii recomandă reducerea consumului de astfel de produse. Le poți înlocui însă, cu încredere, cu cereale integrale, fructe și legume.

Alimente interzise în bolile de ficat – dulciurile și produsele bogate în sodiu

Și zahărul se numără printre alimentele periculoase pentru ficat.

De asemenea, băuturile răcoritoare și dulciurile sunt alimente periculoase pentru ficat. Toate acestea pot provoca boli grave de ficat, precum fibroza hepatică.

Pe de altă parte, și produsele bogate în sodiu sunt alimente periculoase pentru ficat și ar fi bine să le eviți atunci când acest lucru este posibil.

De exemplu, sarea conține sodiu. Specialiștii atrag atenția că un ficat deteriorat nu reușește să proceseze complet această substanță.

De asemenea, specialiștii îți recomandă să renunți la produsele care conțin aditivi alimentari, acestea fiind alimente periculoase pentru ficat.

Fie că este vorba de coloranți ori conservanți, acești aditivi prelungesc procesul de detoxifiere din ficat.

Alimente interzise în bolile de ficat – produsele conservate

Produsele conservate (ne referim inclusive la supe, legume, carne) sunt și ele alimente periculoase pentru ficat și trebuie eliminate din dieta ta.

În plus, se recomandă scoaterea din alimentație a chipsurilor pentru că și acestea se află printre alimentele periculoase pentru ficat.

Alimente interzise în bolile de ficat – alimentele de tip fast-food

Tot printre alimentele periculoase pentru ficat se numără cele de tip fast-food.

Produsele de tip fast-food sunt pline de calorii, conțin foarte mult sodiu, iar consumate frecvent duc la o acumulare de grăsime în ficat.

Din această cauză, acest organ se îmbolnăvește din cauza suprasaturării de grăsimi pe care trebuie să le proceseze.

Alimente interzise în bolile de ficat – alcoolul

Alcoolul mai este unul dintre alimentele periculoase pentru ficat.

Persoanele care consumă cantități mari de alcool, pentru o perioadă mai lungă de timp, riscă afectarea celulelor ficatului. Astfel, se poate ajunge la ciroza hepatică.

Totuşi există o doza zilnică acceptată: 150 ml de vin sau 330-350 ml bere. Dintre tării, ficatul acceptă fără probleme 20-30 ml de votcă sau de whisky.

Excesul caloric în alimentaţie determină încărcarea grasă hepatică, ceea ce poate duce la ciroză.

Pentru a asigura protecţia ficatului, se recomand o dietă echilibrată, adecvată caloric, cu alimente proaspete sau, la nevoie, conservate prin congelare sau sterilizate termic, consumate crude sau preparate prin fierbere sau la cuptor.

Prin sport circulația sângelui se echilibrează, organele se hrănesc mai ușor iar creierul se oxigenează și ajută la regenerarea celulelor afectate.

Evită pe cât posibil dulciurile, zahărul, acestea sunt de asemenea greu de metabolizat, împiedicând ficatul să funcționeze la capacitatea sa maximă.

Alege în schimb mierea de albine, portocalele și nu consuma alimente cu aport de sodiu, aceastea favorizează inflamarea ficatului.

Înlocuiește sarea cu oregano, piper, usturoi, rozmarin, busuioc sau orice alt condiment din plante.

Optează pentru uleiul de măsline, de argan sau de cocos.

Alimente permise în bolile de ficat:

Ciorbe şi supe din carne de pui, vită, supe de legume, de ovaz, de orez, de griş, de găluşti;

Sote-uri şi piureuri de legume – morcovi, dovlecei, gulii, conopidă, spanac, salată verde, sfeclă, roşii, sub formă de salate sau pregătite făra ceapă rântaşuri sau ulei;

Cartofi natur, piure de cartofi, copţi în coajă cu brânză de vacă;

Carne friptă: pui, vită, curcan, carne slabă, fără piele şi grăsime;

Peşte slab alb (şalău, ştiucă) fiert/ rasol;

Grăsimi: unt, ulei de măsline neprăjit;

Ouă fierte moi (2 ouă/ săptămână);

Sosuri fără grăsime;

Lapte şi lactate slabe;

Paste făinoase de orice fel;

Pâine veche de o zi, mămăligă;

Dulciuri şi prăjituri: pregatite cu puţine ouă şi foarte puţină grăsime, prajituri uscate, biscuiţi simpli, tarte cu fructe, placintă cu mere sau brânză dulce, miere;

Fructe crude, coapte la cuptor, compoturi;

Băuturi: apa plată, sucuri şi siropuri de fructe sau legume;

Condimente: pătrunjel, mărar, leuştean, dafin, ţelină;

Sare în cantitate normală, dar atentie la cei cu ciroza;

Odihnește-te corespunzător și ai grijă de sănătatea ta.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Ne puteți găsi pe Instagram Doftoria și pe Twitter Doftoria

Citeşte şi alte Articole :

Ceaiuri pentru ficat

Regenerarea ficatului: remedii naturale pentru ficat

8 Alimente care curăță ficatul

Ficat mărit: (Hepatomegalie) simptome, cauze şi tratament

Steatoza hepatică: remedii naturiste şi regim alimentar

Boli de ficat: principalele afecțiuni ale ficatului