Alergia la săpun: dermatita de contact

Alergia la săpun

Alergia la săpun

Reacțiile alergice sunt rezultatul unei inflamații sau iritații ale corpului. Uneori, oamenii pot avea o reacție alergică la sapun, care afecteaza de obicei numai pielea.

Aceste reacții afectează, de obicei persoanele care își spală mâinile în mod frecvent, cum ar fi personalul medical.

Deși alergiile la săpun rareori cauzează probleme medicale grave, o reacție alergică la săpun poate provoca disconfort sever si pot fi prevenite sau tratate într-o varietate de moduri.

Alergia la săpun: Simptome

O reacție alergică la săpun este cunoscuta sub numele de dermatita de contact. Această condiție este marcată de o erupție roșie, care este de obicei dureroasa si poate oferi senzația de mâncărime sau provoca vezicule.

Acest tip de reacție alergică apare, în general, în termen de 24 până la 48 de ore după ce săpunul a atins pielea si poate dura timp de două până la patru săptămâni.

Alergia la săpun: Cauze

O alergie la săpun este rezultatul unuia dintre parfumurile sau alte substanțe chimice în săpun care generează o reacție imunologică.

Persoanele cu o alergie la săpun au un sistem imunitar care raspunde la un parfum sau un alt produs chimic ca în cazul în care este ceva contagios.

Acest lucru determină o reacție imună care are ca rezultat eliberarea de substanțe chimice, care provoacă inflamația și pruritul.

Reacțiile alergice pot fi, de asemenea, cauzate de laurii sulfat de sodiu – un ingredient din săpun care dezbracă pielea de uleiurile sale naturale.

Alergia la săpun: Complicaţiile alergiei la săpun

Unul dintre pericolele de alergii la săpun este faptul că scarpinarea unei porțiuni cu mâncărime a pielii poate provoca o inflamație și iritație suplimentară, mărind intensitatea mancarimii.

Scarpinarea repetată poate duce la neurodermatita ceea ce face ca partile afectate ale pielii sa fie groase și neobișnuit de tari.

Pielea afectata de neurodermatita poate deveni permanent mai întunecata, dura sau rosie din cauza scărpinatului.

Alergia la săpun: Diagnostic

Alergiile la săpun pot fi în general diagnosticate dupa apariția pielii inflamate și prin solicitarea parerii unei persoane avizate cu privire la orice modificări recente în săpunuri sau detergenții utilizați.

Confirmarea diagnosticului se poate realiza cu ajutorul testelor cu plasturi, în care plasturii care conțin substanțe chimice suspectate ca provoca alergii sunt aplicate pe piele.

Plasturii sunt eliminati 48 de ore mai târziu, pentru a vedea dacă o reacție alergică s-a dezvoltat; o examinare suplimentară dupa 48 de ore după îndepărtarea plasturelui pot fi efectuate pentru a căuta orice reacții întârziate.

Alergia la săpun: Tratament

Cel mai simplu mod de a trata o reacție alergică la un săpun este de a întrerupe utilizarea oricăror săpunuri sau detergenți noi introdusi și revenirea la mărci care nu au provocat o reacție alergică.

Antihistaminicele pot fi administrate pe cale orală pentru a ameliora simptomele.

Unguentele care contin cortizon pot ameliora mâncărimea și inflamația. Compresele reci și baile cu lapte/ fulgi de ovăz bai va pot scuti de mâncărime.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

Săpun de sare: beneficii şi utilizări

Săpun de cărbune: natural și ideal pentru ten

11 utilizări neobișnuite ale săpunului