Afecţiuni la bărbaţi: cele mai frecvente boli ale bărbaţilor

afecţiuni la bărbaţi

Afecţiuni la bărbaţi: cele mai frecvente boli ale bărbaţilor

Afecţiuni la bărbaţi: diabet

O boală frecventă şi la femei, dar se pare că bărbaţii sunt cei care sunt mai des afectaţi de această afecţiune. Diabetul intră în categoria bolilor „silențioase”, dezvoltându-se de cele mai multe ori asimptomatic. Pe măsura ce anii trec, nivelul de zahăr din sânge crește, ajungând în cele din urmă să fie prezent chiar și în urină. Acest fapt duce la nevoia tot mai frecventă de a urina, precum și la o senzație intensă de sete. Cercetătorii susțin că o treime dintre bărbații care au cea mai comună formă de diabet nu știu că suferă de așa ceva. Află abia după ce intervin complicații precum impotența, diverse afecțiuni neurologice, probleme cu rinichii sau cu vederea. Menținerea unui mod de viață activ din punct de vedere fizic, atenția sporită acordată alimentației, scăderea moderată în greutate în cazul persoanelor supraponderale reprezintă metodele ideale de prevenire a diabetului.

Afecţiuni la bărbaţi: boli de inimă

Ateroscleroza (îngroșarea arterelor) este boală care se manifestată prin formarea depozitelor de colesterol pe arterele de la nivelul inimii și al creierului. Alte boli cardiovasculare frecvente la bărbați sunt infarctul miocardic, aritmia, cardiomiopatia ischemică sau insuficiența cardiacă. Specialiştii spun că pentru a preveni aceste boli bărbaţii trebuie să aibă un stil de viaţă sănătos, să mănânce cât sănătos (fără fast-food, fără grăsimi şi dulciuri) şi să încerce să facă mai multe exerciţii fizice.

Afecţiuni la bărbaţi: accidente vasculare

O altă afecțiune frecventă în cazul bărbaților sunt accidentele vasculare. Cum vă puteți feri de ele? Luați-vă regulat tensiunea, țineți-vă sub control greutatea, nu vă stresați, faceți sport și consumați alcool cu moderație.

Afecţiuni la bărbaţi: depresii și tentative de suicid

Contrar gândirii populare, depresia nu se rezumă doar la avea o stare de spirit proastă, ci la tulburări emoționale care pot avea consecințe asupra sănătății și a funcționării întregului organism. Studiile de specialitate au demonstrat că bărbații care suferă de depresii sunt mult mai predispuși riscului de a dezvolta afecțiuni cardiace. Deși tentativele de suicid au o incidență mai mare în rândul femeilor, la bărbați riscul de a merge până la capăt este mai ridicat. Metodele de prevenire ale acestor condiții medicale sunt extrem de simple, începând de la controale de rutină și până la informarea corespunzătoare cu privire la cele mai frecvente cauze de îmbolnăvire la bărbați.

Afecţiuni la bărbaţi: cancer

24% dintre bărbați mor de cancer, fiind a doua cauză de mortalitate în rândul ambelor sexe. Cel mai frecvent este cancerul de plămâni, cauzat, în proporție de 90%, de fumat, urmat fiind de cancerul de prostată și cel de colon. Ce măsuri de precauție se pot lua? Nu vă expuneți prea mult la soare, nu exagerați cu alcoolul, atenție la substanțele cancerigene și, bineînțeles, faceți sport măcar de câteva ori pe săptămână.

Afecţiuni la bărbaţi: disfuncție erectilă

Cu toate că disfuncția erectilă nu reprezintă o condiție medicală fatală pentru pacienți, apariția ei constituie indiciul unei alte boli sau afecțiuni. Conform studiilor, două treimi dintre bărbații cu vârsta de peste 70 de ani și aproximativ 39% dintre cei trecuți de 40 de ani se confruntă cu disfuncție erectilă. Medicii specialisti spun că această afecțiune este cauzată de cele mai multe ori de ateroscleroză sau alte afecțiuni cardiovasculare. În ceea ce privește metodele de tratament ale disfuncției erectile, acestea și-au dovedit eficiența în îmbunătățirea activității sexuale a pacientului, însă nu dețin capacitatea de a corecta această condiție medicală.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citește și alte articole:

Alimente care previn depresia

5 motive pentru care femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbații

Dezechilibru psihic: simptome, cauze și remedii