Afecțiuni ereditare: ce boli poți moșteni de la părinți

afecțiuni ereditare

Afecțiuni ereditare: ce boli poți moșteni de la părinți

  • 1. Hipertiroidismul

Cea mai frecventă cauză a hipertiroidismului este boala autoimună Basedow-Graves, o afecțiune ereditară,ca multe alte boli tiroidiene. În această boală, corpul consideră glanda tiroidă ca pe ceva străin și începe să o atace. Ca urmare, glanda va secreta o cantitate mai mare de hormoni decât înaintea atacului, afectând ritmul bătăilor cardiace, digestia, rezistența oaselor și pe cea a mușchilor.

  • 2. Hemofilia

În această boală genetică frecventă mai ales la bărbați este afectată formarea cheagului de sânge sau coagularea sângelui. Caracteristica bolii este sângerarea excesivă, prelungită, fără tendința de sistare. Indiferent de locul unde se produce sângerarea, în lipsa unui tratament adecvat cu factorul de coagulare care lipsește din organism, pierderea de sânge poate deveni foarte gravă.

  • 3. Trombofilia

Și predispoziția spre tromboze se moștenește de la părinți. Una din 50 de persoane suferă de această afecțiune, care constă în tendința excesivă a sângelui de a forma cheaguri. Poate fi descoperită printr-un test genetic, datorită căruia pot fi evitate complicațiile bolii.Anemia

  • 4. Anemia

Anemia, adică numărul prea mic de globule roșii sănătoase în sânge, poate fi transmisă ereditar. Pentru că globulele roșii sunt responsabile de transportul oxigenului în corp, anemia se manifestă printr-o lipsă de energie, oboseală, slăbiciune și dureri de cap. Anemia apare în mai multe forme, iar tratamentul depinde de tipul ei.

  • 5. Hipertensiunea arterială

Tendința spre o tensiune arterială crescută este moștenită, dar modificarea genetică în urma căreia apare nu a fost încă pe deplin elucidată. Dacă mama sau tatăl a suferit de această afecțiune, este esențial să ducem un mod de viață care ajută la prevenirea ei, cu multă mișcare, puține grăsimi în alimentație, fără nicotină și alcool.

Citește și alte articole:

Simptome și semnale date corpului de hipertensiunea arterială

Ce afecțiuni se pot ascunde în spatele amețelilor

7 semne că ai putea avea o tiroidă leneșă