4 obiceiuri care ne afectează somnul

afectează somnul

Afectează somnul obiceiurile la care nu vrem să renunţăm?

  • Trişezi şi mai aţipeşti în timpul zilei, acest obicei ne afectează somnul

Se întâmplă să mai aţipeşti câteva minute bune pe canapea în faţa televizorului? Nu are cum sa afecteze somnul din timpul nopţii – ai să spui. Greşit! Moţăielile de după masa de prânz, fie cele din faţa televizorului pot afecta somnul. Micile pauze de deconectare pot trimite semnale mixte creierului şi organismul nu mai ştie când să intre în repaus şi când să fie activ.

  • Te uiţi la televizor sau laptop înainte de culcare, ne afectează somnul

Preferi să te uiţi la televizor înainte de culcare? Trebuie să ştii că obiceiul îţi poate afecta calitatea somnului din timpul nopţii. Stimulii auditivi şi cei vizuali se activează în timpul vizionării, iar creierul mai ştie că este momentul potrivit pentru odihnă. El va continua să rămână activ chiar şi după închiderea televizorului sau a laptopului.

  • Încerci să recuperezi somnul pierdut – afectează somnul

Orele de somn pierdute, rămân pierdute. Specialiştii în somnologie sunt de părere că încercarea de recuperare a orelor nedormite poate afecta şi mai mult programul de somn cu care este obişnuit organismul, anume cel de somn-trezire. ,,Privarea de somn nu se poate anula. Încercarea de recuperare a orelor nedormite ne poate face să ne simţim şi mai obosiţi. Cel mai indicat este să ne formăm un program de somn în funcţie de nevoile organismului nostru”, a afirmat Robert S. Rosenberg, directorul medical de la Centrul pentru Tulburări de Somn din Arizona.

  • Nu mănânci o gustare înainte de culcare – afectează somnul

Pe lângă faptul că ne încarcă bateriile după o zi obositoare, gustările sănătoase au un rol important când vine vorba de un somn liniştit. Dacă alegi gustările care au un conţinut caloric redus (în jur de 150 de calorii) şi care conţin substanţe precum triptofan, care acţionează ca un somnifer, nu ai de ce să nu te bucuri de un somn odihnitor. Idei pentru gustarea de dinainte de somn: puţină carne de curcan, un pahar cu lapte, seminţele şi nucile.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria