5 efecte nocive create de aerul condiționat

aerul condiționat

Aerul condiționat: 5 efecte nocive create de acesta

Fie acasă, fie la locul de muncă acest aparat este indispensabil atunci când temperaturile sunt ridicate. În timp ce creează rapid şi eficient un aer răcoros în locuinţă, ele ne pot expune mai multor riscuri importante pentru sănătate.

Aerul condiționat: crește numărul îmbolnăvirilor

Conform unui studiu publicat în „Jurnalul Internațional de Epidemiologie”, persoanele care lucrează în clădiri unde funcționează aerul condiționat se îmbolnăvesc mai des decât cele care lucrează în birouri fără aer condiționat. Printre cele mai frecvente afecțiuni se numără durerile de cap, iritațiile pielii și oboseală accentuată.

Aerul condiționat: uscarea pielii şi a mucoaselor

Aerul condiţionat are un efect de uscare excesivă a pielii şi a mucoaselor corpului, fiind o cauză frecventă a rinitei cronice, faringitei, iritaţiei gâtului sau chiar a conjunctivitei şi blefaritei.

Aerul condiționat: contaminează aerul din încăperi

Poluarea aerului din interior este mai mare în spațiile unde există aer condiționat. Din cauză că oamenii petrec mai mult timp în casă, iar aerul condiționat favorizează apariția bacteriilor și a virusurilor, ei sunt predispuși la infectarea cu acești agenți patogeni. Aparatul nu împrospătează aerul, iar polenul, părul de animale și virusurile rămân în încăpere mai mult timp.

Aerul condiționat: intoleranţă la căldură

Expunerea prelungită la temperaturi scăzute diminuează capacitatea corpului de a-şi regla temperatura internă prin propriile mecanisme, atunci când se confruntă cu căldura din exterior. Fenomenul poate conduce la risc crescut de insolaţie, dureri de cap, extenuare termică sau crampe termice.

Aerul condiționat: agravează probleme respiratorii

Aparatele de aer condiționat favorizează apariția condensului pe lamelele pe unde este eliberat aerul. Acestea devin un mediu propice pentru creșterea bacteriilor, ce sunt mai apoi împăștiate pe calea aerului în toată casa. Persoanele care suferă de astm, bronșită sau alte afecțiuni respiratorii sunt cele mai afectate, deoarece se pot îmbolnăvi de infecții ale plămânilor.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria