500 de sate din țară fără medici: ”Așteptăm să vină moartea”

500 de sate din țară fără medici

500 de sate din țară fără medici

Sunt peste 500 de localităţi din România unde nu mai există dispensare medicale. Iar situaţia este delicată, în special pentru bătrânii care nu îşi permit să bată zeci de kilometri până la oraş, ca să meargă la medic.

În unele sate din Dâmboviţa, autorităţile au încercat să atragă doctori, dar posturile au rămas neocupate.

În două dintre satele care aparţin de comuna Lucieni, din Dâmboviţa, sunt aproximativ 800 de oameni asiguraţi. Nu există însă şi un medic de familie.

“Noi, ăştia bătrâni, aşteptam moartea să ne ia, ce să facem? Nu mai avem ce face”, spune o femeie.

500 de sate din țară fără medici

Un bărbat are probleme cu picioarele şi este şi cardiac. Ar avea nevoie des de reţete şi tratament, dar pensia – mult prea mică – nu îi permite să meargă la doctor în altă localitate.

“Foarte greu! Eu nu pot să merg cu picioarele. La Târgovişte, dacă nu ai bani, nu te primeşte nimeni, nu îţi face nimic, murim cu zile”, spune bărbatul.

După ce în urmă cu doi ani, cei de la primărie au investit mai bine de 30.000 de lei în modernizarea dispensarului, şi-au dat seama că totul a fost în zadar. Niciun medic de familie nu a dorit să rămână aici. Aşa că între timp clădirea zace nefolosită.

Edilii le-au promis oamenilor că le vor aduce un medic în sat, dar nu s-a întâmplat nimic.

Sunt însă şi administraţii care au ştiut cum să atragă doctori în localităţile lor. Este şi cazul comunei Bucşani. Primăria a investit aproape 40.000 de euro într-un dispensar, unde vor lucra doi medici de familie şi un stomatolog.

Constantin Niță, primarul comunei Bucşani: “Avem doi medici de familie, a apărut stomatologie, ecografie, EKG, laborator pentru recoltarea probelor de sânge.”

Dr. Elena Ristoiu, medic de familie comună Bucşani: “Au rămas oameni în vârstă, care nu se pot deplasa… Cunosc oameni care nu au mai fost în Târgovişte de 20-30 de ani, nu se mai descurca.”

Datele Institutului Naţional de Statistică arată că, în 2017, numărul nou-născuţilor a scăzut cu 11.000, faţă de 2016, iar cel al deceselor a crescut, comparativ cu aceeaşi perioadă.

Sursa: stirileprotv.ro

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeste și alte Articole:

S-a decis! Fără „pile și relații” la angajările în spitale!

Câţi români au hepatită şi probleme cu ficatul

Centrul de Sănătate Năvodari, reabilitat și modernizat

România are cea mai mare rată de mortalitate cauzată de atac vascular cerebral din Europa!

Gratis cu avionul pentru persoanele cu dizabilități!